VLADA USVOJILA NOVE KAZNE:

Ili ćemo biti pristojni, ili ćemo bezobrazluk skupo platiti

Objavljeno: 13.04.2023. zagorjeinternational

Usvojen je prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4000 eura, piše 24sata.

Kako je istaknuo ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona.

Za najteže se prekršaje najavljuju kazne od 700 do 4000 eura, a tu spadaju prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti, i među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Za teške prekršaje, a u koje spadaju tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura.

Počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana te oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga, kaznit će se u visini od 200 do 1000 eura, dok se kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji ne mijenjaju.

Osim toga, Vlada je prihvatila i Bečku deklaraciju o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih incidenata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba