Policija tijekom ožujka u Zagorju zabilježila gotovo 1500 prekršaja, teška noga na gasu je najčešći

Evidentirane su 42 nesreće, jedna je osoba poginula, broj stradalih na zagorskim cestama u porastu 

Objavljeno: 12.04.2023. zagorjeinternational

Zagorska je policija u ožujku obavila očevid kod 42 prometne nesreće što je za 12,5 posto manje nego u ožujku prošle godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 12 nesreća s ozlijeđenim osobama 15 osoba je lakše ozljeđeno, dok je u 29 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. 

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama veći je za jednu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za 9,1 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 21,6 posto.

Najviše stradalih od 20 do 40

Pet je osoba manje kada su u pitanju teške ozljede, dok je lakše ozlijeđenih osoba više za 50 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 16 osoba što je za 6,7 posto više nego u ožujku 2022. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini nastradalo je sedam sudionika od kojih je svih sedam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (28 sudionika) ili 32,2 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći uzrok prometnih nesreća. Devet nesreća ili 21,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila na kolniku. Zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku ozlijeđeno je osam osoba od kojih svih osam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo bočnih sudara – devet nesreća. Prilikom bočnih sudara ozlijeđeno je pet osoba od kojih je svih pet osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s deset obavljenih očevida, te utorak i subota s po sedam obavljenih očevida, a najsigurnija bila je nedjelja s dva obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana su razdoblja između 6 i 7 sati, između 11 i 12 sati i između 18 i 19 sati s po četiri obavljena očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između ponoći i 1 sat, između 2 i 3 sata, između 13 i 14 sati i između 20 i 21 kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 87 sudionika od čega je bilo 65 vozača, 21 putnik i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je devet vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 13,8 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 48 prometnih nesreća sudjelovalo 105 sudionika od čega je bio 78 vozača i 27 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je devet ili 11,5 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu ožujku ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za 13 vozača ili 16,7 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 2,3 posto.

Najčešći prekršaji

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u ožujku evidentirali 1427 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 446 prekršaja što iznosi 31,3 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (319) prekršaja i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (79). Utvrđeno je i 75 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 29 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 14 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te po pet prekršaja odbijanja alkotestiranja i upravljanja tehnički neispravnim vozilom itd. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba