Nakon višesatnog sastanka Vlade i liječnika, premijer im je nešto obećao...

VRUĆA TEMA NA BANSKIM DVORIMA: Dio zahtjeva je ispunjen, liječnici poručili: ˝Zadovoljni ćemo biti kada sve ovo bude u Narodnim novinama˝

Objavljeno: 11.04.2023. zagorjeinternational

Predstavnici Liječničke komore i ostalih krovnih organizacija sastali su se s premijerom Andrejem Plenkovićem, traže da se riješe uvjeti njihova rada. Sastanak je počeo oko 11.30 u Banskim dvorima i završio nakon tri sata, oko 14:30 sata. Kako se čini, postignut je dogovor Vlade i liječnika.

– Dogovorili smo neke stvari. Rok za uredbu o koeficijentima 28. travnja. Rekli smo da ćemo pro futuro liberalizirati ugovorne obveze za mlade liječnike i riješiti aktualne ugovore, braneći pritom javni interes -kazao je i dodao da je rok za izradu nove uredbe 1. listopada. 

– Pitanje zakona o radno-pravnom statusu liječnika, to je u planu zakonodavnih aktivnosti ove vlade. Prijepor je bio zakon o plaćama. Dogovorili smo se da ćemo paralelno raditi na oba prijedloga. Danas smo dodatno definirali da ćemo pristupiti ugovorima nakon specijalizacija. U budućnosti će se sagledati mogućnosti za privlačenje liječnika u ruralne sredine. Paralelno će se ići u izradu dva zakona koje definiraju liječničku profesiju – rekao je Beroš.

– Kad se razgovara tri i pol sata onda očito da je tema vruća. Izrazili smo žarište problema koji nas muče – rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. Kazala je kako je dio zahtjeva ispunjen. 

– Prije nismo imali rok za izradu uredbe. Na Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika se radi paralelno sa zakonom o plaćanja u javnom sektoru. Glavni odbor sindikata će donijeti odluku o štrajku – rekla je.

Šefica KoHOM-a Nataša Ban Toskić rekla je da je Plenković ˝napokon čuo probleme obiteljskih liječnika˝.

– Nešto nam je obećao i premijeru vjerujemo – dodala je, a Čulinović-Čaić je o štrajku rekla kako će tijela sindikata odlučiti o štrajku.

– Ako kolege nisu vjerovale meni kao ministru, danas nakon razgovora s premijerom i operativnog rješavanja problema, ja više ne vidim razloga za štrajk. Nakon razloga na ovoj razini, osobno ne vidim razloga za štrajk. Ali naravno da je na tijelima sindikata da odluče – rekao je Beroš.

– Žalosno je kada se rokovi ne bi poštivali, odrasli smo ljudi, vjerujemo da će se poštivati – rekla je predstavnica bolničkih liječnika.

– Nakon današnjeg sastanka smo zadovoljniji nego prije, zadovoljni ćemo biti kada sve ovo bude u Narodnim novinama – rekao je Krešimir Luetić, šef Liječničke komore.

– Plaće će se regulirati na razini novog zakona o svim državnim i javnim službenicima, a specifičnosti za liječnike, poput prekovremenih, će se rješavati Zakonom o radno-pravnom statusu liječnika. Minimalno povećanje će biti oko 70 milijuna eura, no to je bez prekovremenih, moguće da bude i 100 milijuna eura godišnje – rekao je Beroš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba