Sutra u OB Varaždin s radom počinju Objedinjeni hitni bolnički prijam, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija

“U ovom bazenu od 700 tisuća stanovnika predstavljamo jedan stup zdravstvenog sustava u RH”

Objavljeno: 11.04.2023. Alen Brodar

Prigodnom svečanošću otvoren je Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) koji počinje s radom sutra, kao i dnevna bolnica te jednodnevna kirurgija, a vrijednost ovih investicija iznosi više od 11 miijuna eura. Od sada su tako hitni prijemi šest odjela Opće bolnice Varaždin – interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije, smješteni u istom, novom objektu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Tri akreditacije

Ravnatelj OB Varaždin dr.sc. Damir je naglasio kako je ovo bolnica regionalnog značaja koja obuhvaća i zbrinjava, ne samo pacijente s područja Varaždinske županije, nego i svih okolnih, Krapinsko – zagorske, Međimurske, Koprivničko -križevačke, ali i ostalih županija.

– U ovom bazenu od 700 tisuća stanovnika predstavljamo jedan stup zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj. Naravno, taj stup čine ljudi, profesionalci koji taj posao obavljaju svjesno, predano i kontinuirano. Ove dvije zgrade podići će razinu kvalitete zdravstvene skrbi, povećat će dostupnost zdravstvene skrbi i jedan sustavniji pristup pacijentu, orijentiranost na pacijenta, pacijenta koji je u središtu zdravstvenog sustava. Upravo to je i na pravcu nove reorganizacije zdravstva u RH i mi kao da pratimo standard. Opća bolnica Varaždin se prošle godine akreditirala i s ISO standardom i s međunarodnim zdravstvenim standardom te AACI standardom, što je još jedan pokazatelj kvalitete rada djelatnika Opće bolnice Varaždin. Naša bolnica djeluje na tri lokacije, specifična je po pružanju akutne, kronične i palijativne skrbi i po tome smo također jedinstveni u ovoj zemlji. Iako smo bolnica paviljonskog tipa, koja nažalost ima mnogo zgrada jer se nekad tako i gradilo, upravo novi projekt, najveći u RH, Centralni operacijski blok vrijedan više od 43 milijuna eura, na kojem će radovi krenuti sredinom ove godine, doprinijet će spajanju ovih zgrada i imat ćemo sve povezane zgrade na ovoj lokaciji – rekao je Damir Poljak.

Varaždinski župan Anđelko Stričak je istaknuo da je Opća bolnica Varaždin jedina u Hrvatskoj koja posjeduje tri akreditacije.

– To znači da je i zaposlenicima, a i nama kao osnivaču, čovjek na prvom mjestu, jer često naglašavam da uvijek iza svega stoje ljudi. Prošlu smo godinu nazvali godinom obrazovanja jer smo započeli s brojnim investicijama u sklopu naših osnovnih i srednjih škola, a ova godina će biti godina zdravstva. Počinjemo otvaranjem OHBP-a, jednodnevne bolnice i jednodnevne kirurgije, a uskoro nastavljamo s otvaranjem Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama – najavio je Stričak te dodao da će uskoro početi i radovi na izgradnji Centralnog operacijskog bloka, a krajem godine i izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, sve s ciljem podizanja kvalitete zdravstvene skrbi na području Varaždinske županije.

– Ono što me posebno veseli, jest činjenica da osim novoizgrađenih objekata, osim kupljene opreme, odnosno medicinskih dijagnostičkih aparata, trenutno imamo 146 liječnika na specijalizacijama, od toga ih je 115 iz OBV-a, a ove godine pripremamo još 54, od toga 34 iz Opće bolnice Varaždin. Vjerujem da će sve to zajedno dati još veći iskorak u kvaliteti zdravstvene skrbi na području naše županije. Zahvaljujem se prvenstveno zaposlenicima bolnice jer oni su ti koji su puni ljubavi i entuzijazma. Ako ne voliš život, ako ne voliš čovjeka, siguran sam da ovaj zahtjevan i plemeniti posao ne možeš obavljati – rekao je župan Stričak.

Predani rad

Prim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet – Piskač, predsjednica Stručnog vijeća Opće bolnice Varaždin, istaknula je da će od danas na istom mjestu zajednički raditi specijalisti interne, kirurgije, neurologije, otorinolaringologije, okulistike i urologije, kako bi pacijenti bili brzo i adekvatno zbrinuti.

– Zahvaljujem Vladi RH, ministarstvima, Županiji i ravnateljstvu, koji su našli način i isfinancirali ovaj veliki projekt i uspješno ga priveli kraju. Na nama, odnosno na struci je da rad u OHBP-u posložimo na najbolji mogući način. Imam puno povjerenje u voditelja OHBP-a, dr. Antončića, ali i u sve druge voditelje odjela, specijaliste i specijalizante koji će se svojim predanim radom, kao i do sada, truditi da sve funkcionira – rekla je Kiđemet – Piskač.

Svečanosti su, osim spomenutih, nazočili državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač, Damir Habijan, Barbara Antolić Vupora i Predrag Štromar, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, Damir Važanić, pomoćnik ravnateljice HZHM-a, Alen Leverić, zamjenik predsjednice Upravnog vijeća OB Varaždin, dr. Zoran Antončić, voditelj OHBP-a, načelnici i gradonačelnici, ravnatelji zdravstvenih ustanova, kao i veliki broj liječnika i medicinskih sestara te tehničara Opće bolnice Varaždin, koji su prije svečanog otvorenja obišli nove objekte.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba