Nove granice izbornih jedinica - kako bi po vama trebale izgledati?

˝Puno je i članova HDZ-a koji nam daju podršku u tome da se izborne jedinice skroje pravedno, ali ne smiju javno istupati jer se svi panično boje vrha stranke˝

Objavljeno: 11.04.2023. zagorjeinternational

Vijećnici skupštine Primorsko – goranske županijske prvi su do sada izrazili svoje mišljenje i digli glas protiv prijedloga novog ustroja izbornih jedinica koji priprema radna skupina i po kojem bismo na idućim izborima trebali imati sasvim drukčije izborne jedinice u Hrvatskoj.

Aktualni Zakon o izbornim jedinicama, kazao je i Ustavni sud, vrijedi do listopada ove godine, a ono što javnost već sada može razabrati iz prijedloga novog nacrta nije prihvatljivo vijećnicima Županijske skupštine Primorsko- goranske županije. Ono na čemu inzistiraju jest da ta županija treba biti cjelovita u jednoj izbornoj jedinici. Takav je zaključak na kraju sjednice prošloga tjedna prihvatila većina vijećnika –njih 24 bila su za taj prijedlog, a 11 vijećnika HDZ-a nije bilo protiv tog stava, već suzdržano. Taj će zaključak dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave i Vladi RH za potrebe izrade prijedloga novog zakona o izbornim jedinicama, piše Večernji.

Leonardo Pavela, nezavisni vijećnik u Skupštini koji je taj prijedlog i iznio, pozvao se na odluku Ustavnog suda koji je ukinuo aktualni Zakon o izbornim jedinicama ustvrdivši da je nužno ustrojiti novi izborni sustav s izbornim jedinicama koje će jamčiti jednako pravo birača.

– Po dostupnim podacima razmatra se nekoliko modela, a među njima je i prijedlog demografa Nenada Pokosa po kojem bi se prekrojile granice izbornih jedinica radi niveliranja broja birača. Po tom modelu Primorsko – goranska županija bila bi podijeljena između dviju izbornih jedinica; prema Istri te prema Sisku i Moslavini. Tako bi birači iz Gorskog kotara ili Bakra glasali zajedno s onima na području od Masleničkog mosta preko Karlovca i Siska do Novske i Moslavine. To je nelogično i neprihvatljivo, nedemokratski, nakaradno i pogubno i to želimo spriječiti. Moj je prijedlog da se Hrvatsku podijeli na šest izbornih jedinica, s tim da bi u jednoj bile Istarska, Primorsko – goranska i Ličko – senjska županija. Isto tako, logično je da slavonske županije budu u istoj izbornoj jedinici, a županije u Dalmaciji u posebnoj izbornoj jedinici jer to će donijeti prosperitet tim sredinama zato što imaju iste interese, a ne kao sada, razjedinjavanje. Dakle, ja sam za cjelovite županije u izbornim jedinicama – naveo je Pavela.

Prijedlog cjelovite županije u izbornoj jedinici prihvatljiv je i županu Zlatku Komadini koji je podnio i amandman i u njemu predložio podjelu Hrvatske na devet izbornih jedinica. I PGS je imao svoj amandman – svaka je županija izborna jedinica za sebe, a iz nje se bira broj zastupnika razmjerno broju stanovnika. Dakle, iako različito misle o broju izbornih jedinica, svima je zajednički stav da županija mora ostati cjelovita. HDZ-ovi vijećnici bili su suzdržani jer, smatraju, još je rano o toj temi diskutirati s obzirom na to da nacrt prijedloga novog izbornog sustava još nije izišao u javnost, a smatraju i da to nije nešto o čemu odlučuje područna samouprava.

– Sama činjenica da novi izborni zakon, odnosno izborne jedinice, kroji skupina u kojoj su samo HDZ-ovci, od Vladimira Šeksa, njegova posinka Karla Resslera, preko Ivana Anušića i ministra Ivana Malenice, izraz je antidemokracije, korak unazad. Pa Šeks je i ovaj izborni zakon i ove izborne jedinice složio, a Ustavni sud je rekao da nisu poštene, kako će onda biti nove – kaže Pavela i dodaje kako ovim prijedlozima žele natjerati skupinu da donese poštenu podjelu izbornih jedinica, a ne antimoralnu.

– Uz to, inzistiramo da se omogući online glasovanje jer samo pomoraca imamo 27.000 i oni jedino tako mogu glasati, a tu su i brojni drugi kojima to treba. Tražimo i usklađenje popisa birača jer ovo što sada imamo je kriminal, a tražimo i da izbori ne budu ljeti jer smo turistička zemlja. Ako ih ovim prijedlozima ne uspijemo nagovoriti na demokratičnost, idemo dalje. Već razgovaramo sa širom oporbom o tome, izići ćemo svi na izbore, stvoriti vladu nacionalnog jedinstva, pobijediti na izborima, u prvoj godini sastaviti novi, pošten Zakon o izborima i izbornim jedinicama i ponovno ići na izbore. Bolje je izgubiti jednu godinu nego deset godina u HDZ-ovoj režiji nedemokratskih izbora i vladavine. Puno je i članova HDZ-a koji nam daju podršku u tome da se izborne jedinice skroje pravedno, ali ne smiju javno istupati jer se svi panično boje vrha stranke – kazao je Leonardo Pavela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba