Bivši rektor marijabistričkog svetišta Zlatko Koren komentirao molitelje na trgovima

“Ne želim zauzimati stav i biti za ili protiv nekoga, no neke dame etiketirale su ih na neženstven način”

Objavljeno: 10.04.2023. zagorjeinternational

Bivši rektor svetišta u Mariji Bistrici, Kanonik Prvostolnog zagrebačkog Kaptola mons. Zlatko Koren, jutros je gostovao na N1 televiziji gdje je, između ostalih, jedna od tema bila i moljenje po trgovima.

Kako je rekao, ne želi zauzimati stav i biti za ili protiv nekoga.

– Poznajem mnoge molitelje, a i one koji su zauzeli stav protiv toga. Volio bih kad bi predstavnici jednih i drugih sjeli za jedan stol i o nekim stvarima raspravljali. Ovo što odjekuje u javnosti nije ono što jedni i drugi misle, to su neke površne i paušalne ocjene. Molitelji su bili nespretni u artikulaciji svojih molitvenih nakana, a neke dame etiketirale su ih na podosta neženstven način i dosta grubo. Morali bi napraviti korak nazad, sjesti za stol i dogovoriti da nitko nije protiv nikoga, da smo svi za kulturu razgovora. To bi trebala biti jedna škola života – rekao je Koren.

Osvrnuo se i na izjavu nadbiskupa Đure Hranića koji se nedavno ispričao žrtvama pokojnog velečasnog Rajčevca iz Sotina koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje djece. 

– Ja bih se usudio reći da se za nadbiskupa Hranića ne može reći da je bezosjećajan čovjek. Situacija koja se događala ili dogodila u Sotinu zaslužuje jednu pomnost, brižnost i jednu sigurnu odlučnost. Ako se pomno posluša konferencija nadbiskupa Đure, ako se pomno posluša i pročita i zastane kraj njegove isprike i govora Apostolske nuncijature u RH, onda se u tome pronalazi sigurno odlučnost – poručio je.

Na pitanje je li Hranić zaštitio kolegu, a ne žrtvu, Koren je odgovorio: 

– Siguran sam da je on vrlo čvrsto zaštitnik djece i mladih. Koliko je on zaista bio informiran, koliko su stvari sad postavljene na drugačiji način nego što je bilo onda, to ne bih mogao procjenjivati, ali jasan je stav Crkve i postupci. Zaštita djece nije upitna – rekao je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba