Jubilarno izdanje manifestacije Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru

Prezentacija običaja i umijeća pucanja iz kubure s ciljem očuvanja nematerijalne kulturne baštine ovoga kraja

Objavljeno: 08.04.2023. zagorjeinternational

Povodom uskrsnih blagdana, u ponedjeljak 10. travnja će se u Dvoru Veliki Tabor održati jubilarno, 10. izdanje manifestacije “Uskrsni ponedjeljak u Velikom Taboru”. Organizatori manifestacije su Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor te Kuburaško društvo “Desinićka kubura” koje ove godine obilježava okruglu 30. godišnjicu djelovanja. 

Ovom manifestacijom prezentira se običaj i umijeće pucanja iz kubure u blagdansko vrijeme na području Hrvatskog zagorja, a ujedno se okupljanjem i prezentacijom kuburaških udruga pokušava doprinijeti, kako razvoju i promoviranju ove djelatnosti, tako i očuvanju nematerijalne kulturne baštine ovoga kraja.

U programu sudjeluje čak deset kuburaških društava iz susjednih općina i gradova. Program će započeti u 14 sati svečanim postrojavanjem i predstavljanjem kuburaških društava u atriju Dvora Veliki Tabor. Okupljeni kuburaši zatim će prezentirati punjenje kubura te demonstrirati umijeće pucanja koje će se odvijati izvan taborgradskih zidina, a događanje će završiti druženjem uz glazbeni nastup tamburaškog sastava “Victory”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba