Policija savjetuje kako najbolje provesti uskršnje praznike

Ponašajte se odgovorno, dobro pročitajte preporuke jer posljedice mogu biti katastrofalne 

Objavljeno: 07.04.2023. zagorjeinternational

Kako bi Uskrs i nadolazeći blagdani protekli bez neželjenih posljedica, u cilju zaštite života i imovine građana te sprječavanja stradavanja, policija skreće pozornost na samozaštitno ponašanje prilikom izvođenja glasnog pucnja iz kubura.      

Tradicionalno će u Zagorju za Uskrs zagrmjeti iz mnogih kubura, pištola, mužara, priručno izrađenih topova. Također, za izvođenje glasnog pucnja se upotrebljava i karabit, no ne smije se zaboraviti kako ova tradicija krije dosta opasnosti i da može doći do stradavanja i ozljeđivanja s teškim posljedicama.

Obaveze 

Iz policije podsjećaju da su odgovorne osobe kuburaških društava obvezne pravovremeno prijavljivati javna okupljanja na kojima će se izvoditi pucnjava iz kubura tijekom blagdana. Prema Zakonu o javnom okupljanju radi se o ‘drugim oblicima okupljanja’ koja s obzirom na predviđeni broj sudionika ili narav okupljanja, zahtjeva poduzimanje posebnih sigurnosnih mjera izvan redovite djelatnosti mjesno nadležne policijske postaje te je organizator je dužan prijaviti okupljanje.   

– Skrećemo pozornost kuburašima i kuburaškim društvima da prilikom javnih okupljanja i izvođenja glasnog pucanja koja će se izvoditi tijekom blagdana, kojeg su dužni pravovremeno prijaviti i pribaviti odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja glasnog pucanja, da tom prilikom posebnu pozornost obrate na samozaštitno ponašanje kako ne bi došlo do neželjenih posljedica i stradavanja.

Mjesto izvođenja glasnog pucanja mora biti obilježeno i na to mjesto mora biti onemogućen pristup neovlaštenim osobama, mjesto izvođenja pucanja osiguravaju članovi kuburaškog društva, glasno pucanje se ne smije izvoditi u smjeru gdje je smještena publika, te na to mjesto nije dopušteno pristupiti otvorenim plamenom ili upaljenom cigaretom – upozoravaju iz policije.

Savjete su poslali i građanima te roditeljima.

– Pozivamo građane da se ponašaju odgovorno i savjesno, kako to dolikuje kod obilježavanja blagdana. Neželjene posljedice do kojih dolazi zbog neodgovornog ponašanja, dio su stvarnosti i mogu se dogoditi svakome. S tim u vezi, naglašavamo i savjetujemo građanima da bi Uskrsni blagdani protekli u miru i svečano bez ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine, svakako preporučujemo da odbace opasan način pucanja karabitom, eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima.

Stoga apeliramo i pozivamo građane na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj Uskrsnih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom – dodaje policija. 

Također, roditeljima se poručuje da ne trebaju zanemariti dječju radoznalost i da ne se smiju podcjenjivati dječju zainteresiranost za karabit kao i za pirotehnička sredstva, te da moraju obratiti pozornost gdje se djeca igraju i da im moraju objasniti da je pucanje karabitom opasno i da to nije igra.

Sankcije 

Za kršenje zakonskih odredbi, propisane su i sankcije.

– Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, propisane su novčane kazne za pravne osobe ili fizičke osobe – obrtnike u rasponu od 1320 do 10.610 eura, za fizičke osobe propisane su novčane kazne u iznosu od 130 do 1990 eura. Također je propisano da će novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14. godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Kaznenim zakonom za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, te oštećenje tuđe stvari, predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina – kažu iz policije i dodaju da je ipak najveća kazna neočekivani tragični scenarij i ozljeđivanje kao posljedica uporabe oružja i drugih eksplozivnih i pirotehničkih proizvoda.

Uz to, poslane su i posebne poruke za sve vozače.

– Ističemo i prekomjernu konzumaciju alkohola koja je čest pratitelj i uzrok nesreća i tragedija, kako prilikom uporabe oružja i eksplozivnih sredstava, tako i prilikom sudjelovanja u prometu. Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske će za vrijeme Uskrsnih blagdana svojim preventivnim i represivnim aktivnostima raditi na sprečavanju neželjenih posljedica, stradavanja i ozljeđivanja osoba kao i oštećenja imovine, a samim tim i ostvarivanju dobrog stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana – najavili su iz policije te još jednom poslali apel građanima na primjereno ponašanje za vrijeme proslave Uskrsnih blagdana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba