Županiju će na Državnoj smotri predstavljati čak šest zagorskih škola

Održana 16. smotra KZŽ iz područja građanski odgoj i obrazovanje, “Projekt građanin”

Objavljeno: 07.04.2023. zagorjeinternational

U srijedu je u Dvoru Veliki Tabor, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Krapinsko – zagorske županije i Osnovne škole Đure Prejca Desinić, održana 16. smotra Krapinsko – zagorske županije iz područja građanski odgoj i obrazovanje, “Projekt građanin”.

Želeći pružiti dobrodošlicu gostima, učenici Lorena Šlogar, Erik Kundih, Lorena Hlpić, Domagoj Šlogar i Lovro Šlogar pripremili su prigodni kulturno-umjetnički program, a potom su sudionike smotre pozdravili ravnateljica škole Anica Karažija, voditeljica Velikog Tabora Renata Dečman i načelnik Desinića Zvonko Škreblin. Smotru je otvorila zamjenica župana Jasna Petek i u svom obraćanju naglasila važnost sudjelovanja učenika u istraživanju i detektiranju problema u temama koje su njima važne.  

Brojne prednosti za učenike

Sudionicima se obratila i Nevenka Lončarić koja je projektnu metodu još prije dva desetljeća implementirala u nastavni plan i program kao međupredmetnu temu. Istaknula je svoje zadovoljstvo načinima na koje učenici u županiji pristupaju osmišljavanju rješenja problema u lokalnoj zajednici te tako stječu građanske i ostale ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. 

Koristeći projektnu metodu, učenici se radom na rješavanju problema koje su sami uočili, osposobljavaju biti konstruktivni građani, zauzeti za razvoj dobrobiti društvene zajednice, a u sklopu projekta, usvajaju poduzetničke i govorne vještine, načine kako se zauzeti za svoje mišljenje, konstruktivno raspravljanje, procjenjuju koje su razine vlasti odgovorne za rješavanje problema kojima se bave te uče na koje načine mogu utjecati na odluke vlasti. Krajnji doživljaj uspjeha koriste kao dodatni izvor motivacije te ga prenose i na efikasnije učenje u drugim područjima. 

Na 16. županijskoj smotri sudjelovali su učenici i mentori iz šest zagorskih škola sa svojim projektima. Radom to su projekt “Euro po euro do odgovornog potrošača” Osnovne škole Zlatar Bistrica (mentorica Melita Špoljar), projekt “Učeći druge, učimo sebe! – Rastemo pomaganjem” Osnovne škole Veliko Trgovište (mentorica Natalija Huić), projekt “Stop bacanju hrane” Srednje škola Bedekovčina (mentorica Janja Roginić), projekt “Upoznaj Oroslavje” Osnovne škole Oroslavje (mentorica Andrijana Tomić), projekt “Fićo i Točka, naši kućni ljubimci” Osnovne škole Ksavera Šandora Đalskog Zabok (mentorice Mihaela Mihovilić i Ružica Kotarski) te projekt “Sva lica emocija” Osnovne škole Đure Prejca Desinić (mentorica Božica Mandić). 

Sjajni projekti

U prosudbenoj komisiji bili su Ružica Kotarski, Renata Čandrlić, Božica Mandić, voditeljice Županijskog stručnog vijeća KZŽ-a za građanski odgoj i obrazovanje, Nevenka Lončarić, Martina Jurmanović, psihologinja, Lana Jurman, Centar za mirovne studije i Lucija Dumančić GONG, a budući da su svi učenički projekti vrlo uspješno predstavljeni i vidljiv je izvrstan metodički pristup po modelu “Projekt građanin”, svih šest učeničkih projekata predstavljat će Krapinsko – zagorsku županiju na Državnoj smotri učeničkih projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu.

Nakon održane smotre, učenicima i mentorima omogućen je razgled Dvora Veliki tabor uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Kristine Pavlović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba