Međimurska županija raspisala javni poziv za pomoć građanima i potporu poduzetnicima

Mjera vrijedna 60.000 eura za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije

Objavljeno: 06.04.2023. zagorjeinternational

Međimurska županija raspisala je javni poziv za novu mjeru pomoći građanima, ovoga puta, za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za obiteljske kuće. Raspoloživa sredstva dosežu 60.000 eura, a javni poziv otvoren je najkasnije do 15. studenoga 2023. godine. Građani mogu ostvariti sufinanciranje do 1200 eura.

Međimurska županija je raspisala javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, o čemu je bilo riječi na konferenciji za medije. Riječ je o novoj mjeri, ukupne vrijednosti 60.000 eura, kojom se želi pomoći našim građanima u energetskoj krizi te potaknuti povećanje korištenja obnovljivih izvora energije na području Međimurske županije uz smanjenje emisija stakleničkog plina CO2, sukladno Europskom zelenom planu za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Javni poziv otvoren je do utroška bespovratnih sredstava, odnosno najkasnije do 15. studenoga 2023. godine, a prihvatljivi su troškovi nastali nakon 1. siječnja 2023. godine. Prijave se vrše osobnim dolaskom u Pisarnicu ili putem pošte na adresu Međimurske županije. Pozivom je definirano da građani predaju dokumentaciju nakon izvršenih radova čime se uvelike olakšava način prijave i provedba mjere. Novčana sredstva biti će dodijeljena na račun prijavitelja nakon što nadležno povjerenstvo provjeri prijavnu dokumentaciju.

Po obiteljskoj kući moguće je ostvariti sufinanciranje od najviše 1.200 eura, od čega se može ostvariti 200 eura za izradu energetskog certifikata i izvješća ili mjeru izrade glavnog elektrotehničkog projekta fotonaponske elektrane, te 1.000 eura za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

– Suočeni s upitima naših građana za potpore namijenjene prelasku na obnovljive izvore energije, odlučili smo u suradnji s našim stručnim službama osmisliti javni poziv kako bismo odgovorili na tu potrebu. I to oblikom direktne pomoći građanima, u ovom slučaju, kada je riječ o obiteljskim kućama. Radi se o pilot-projektu vrijednom 60.000 eura. Bude li velikog interesa, što očekujem jer na našem području postoji svijest i inovativnost u smislu zelene tranzicije, od iduće godine ćemo povećati iznos kako bismo obuhvatili što je moguće veći broj naših građana. Pozivam građane da iskoriste ovu šansu, a Međimurska energetska agencija, kao i naš Upravni odjel, bit će na raspolaganju za informacije i pojašnjenja – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Direktor MENEA-e Alen Višnjić govorio je o tehničkim detaljima i kazao kako je potreban dokaz o vlasništvu nad objektom koji mora imati dozvole u skladu sa zakonom te može imati najviše 600 kvadratnih metara bruto građevinske površine.

Bespovratno

U nastavku konferencije za medije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, naglasio je da je uvjeren da će interesa biti, te najavio još jednu mjeru podrške:

– Objavljen je i javni poziv za novi ciklus bespovratnih potpora poduzetnicima. Ovaj program provodimo već osam godina i namijenjen je mikro, malom i srednjem poduzetništvu za izradu prijavne dokumentacije za prijavu na natječaje ili kandidiranje za beskamatne zajmove. Maksimalni iznos potpore iznosi 2000 eura, a poziv će biti otvoren do utroška sredstava ili najkasnije do 1. prosinca 2023. – istaknuo je pročelnik Radanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba