POŽURITE PO ULAZNICE: Predstavljen program ovogodišnjeg, 16. izdanja ‘Glumačkog festivala u Krapini’

“GFUK je postao nezaobilazan društveni i kulturni događaj koji se iščekuje”

Objavljeno: 06.04.2023. Vanja Hozmec

U poznatom krapinskom restoranu ‘Kramberger’ predstavljen je bogat program ovogodišnjeg izdanja tradicionalnog ‘Glumačkog festivala u Krapini’, odnosno popularnog GFUK-a. Ove će godine u Krapini, ali i diljem zagorskih gradova i općina koje također sudjeluju u manifestaciji, biti odigrano ukupno osam različitih predstava, dok će u samoj Krapini biti odigrana čak četiri naslova. 

Festival otvara i zatvara glazbeno-poetska predstava “Kaj je ljubav“, a radi se o autorskom projektu predsjednika Kulturne udruge GFUK Adama Končića, u produkciji ZGK ‘Komedija’ i KU ‘GFUK’. Kako je ovom prilikom rekao Končić, posebno je sretan što ova priča, koja je stara već 16 godina, ide dalje. Potom je najavio i program.

Naslovi 

– Uz spomenutu predstavu, publika će imati prilike gledati predstavu “Mali raj” Glumačke družine ‘Histrion’, komediju koja poetizira umjetnost, ali i ljubav kao veliku iscjeliteljsku silu, zatim “Udvarače” ‘Hit teatra’, a radi se o komediji koja govori o vjenčanjima. Nadalje, tu je komedija o neobičnoj ‘sezonki’ “Puni pansion” ‘B Glad produkcije’, zatim romantična komedija o tri zanimljive životne priče smještene u istom hotelu “Hotel nostalgija” ‘Lectirum teatra’ i hit komedija koja se u Zagorju izvodi već treću godinu, “Šund naš svagdašnji” ‘Adam scene’ – najavio je Končić te predao riječ kolegici, glumici Eciji Ojdanić koja je najavila predstave kazališta ‘Moruzgva’  koje će na ovogodišnjem izdanju Festivala gostovati s dvije predstave. 

– Prva predstava je malo veća, i čini ju ansambl od četiri glumca. Zove se ‘Tvorničke postavke’ i dosad je odigrana već 40 puta pred rasprodanim dvoranama diljem Hrvatske. Glumci su Ana Begić Tahiri, Iva Jerković, Amar Bukvić i Ivan Čuić, a radi se o komediji o dva bračna para koji se međusobno ispremiješaju, ali se kasnije vrate na ‘tvorničke postavke’, shvate da je ono što imaju doma ipak dovoljno dobro. Druga predstava zove se ‘Čudo’, imala je već preko 60 izvedbi, a u njoj glumi i glumac iz Oroslavja, Matija Šakoronja. Radi se o predstavi u kojoj se jedna Vlajna kandidira za drugu hrvatsku predsjednicu i to joj uspije, te na tom putu spasi i vrati Hrvatsku i svijet na put prosperiteta – najavila je Ojdanić. 

Suorganizatori Festivala su Pučko otvoreno učilište Krapina i Turistička zajednica Grada Krapine, a kako je rekla ravnateljica POU-a Grozdana Pavlović, Učilište osigurava logistički i operativni tim za organizaciju predstava koje igraju u Krapini. 

Ulaznice u prodaji

– Kroz tri vikenda će u našoj Festivalskoj dvorani biti odigrane četiri predstave za koje su ulaznice već u prodaji, bilo online preko sustava Ulaznice.hr ili na blagajni Dvorane od utorka do petka od 13 do 17 sati. Velik dio ulaznica već je rasprodan stoga pozivam sve da požure i osiguraju svoje mjesto u dvorani – rekla je Pavlović te dodala da Učilište svake godine postavlja i izložbu GFUK-a koja će ove godine biti u Maloj dvorani POU-a. 

Direktorica TZ Grada Krapine Nedeljka Vodolšak ispričala je da je TZ u Izvršnom odboru Festivala te da je zadužena za promidžbene aktivnosti, a onda je dodala i na koje načine TZ i GFUK još surađuju. 

– Suradnja s ‘Glumačkim festivalom u Krapini’ nastavlja će i u sklopu programa ‘Ljeta u Krapini’, na ljetnoj pozornici na Hušnjakovom te isto tako već nekoliko godina Kulturna udruga ‘GFUK’ daje obol u samom ‘Tjednu Kajkavske kulture’, stoga će se ta tradicija nastaviti i una ovogodišnjem, 58. izdanju te manifestacije koja se održava od 3. do 10. rujna– najavila je Vodolšak.   

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović rekao je kako mu je iznimno drago što je GFUK prepoznat ne samo u Krapini i Zagorju, već i šire.

– Sigurno da je ‘Tjedan Kajkavske kulture’, krapinski festival s tradicijom starom preko 60 godina, najpoznatiji, ali GFUK mu se jako približio. U kalendaru događanja kroz godinu, GFUK je zauzeo svoje neizostavno mjesto, što mi je izuzetno drago jer ga volim iz osobnog razloga. Naime, još dok sam bio dječak bavio sam se glumom i čak išao na natjecanja i ‘LiDraNo’. Ono što je značajna zasluga Festivala, a posebno hvala Adamu na tome, je približavanje kazališta ljudima koji nemaju prilike otići u Zagreb ili Varaždin. Predstave nas posebno duhovno obogaćuju – poručio je gradonačelnik.

Župan Željko Kolar rekao je da je ovogodišnji repertoar impresivan te da vjeruje da će se tražiti karta više.

Nezaobilazan Festival 

– GFUK je postao nezaobilazan društveni i kulturni događaj koji se iščekuje. Siguran sam da ća to biti tri tjedna predstava odrađenih u sjajnom raspoloženju te sam siguran da će naši gosti biti zadovoljni i da će nastaviti dolaziti i narednih godina. Veselim se Festivalu i kazališnim predstavama te ovim putem pozivam sve da se požure rezervirati ovo malo karata koliko ih je ostalo, a svim glumicama i glumcima želim da se ugodno osjećaju kod nas te da se vrate s još predstava – poručio je župan.  

Dodajmo i da će cijene ulaznica za predstave bit će 10 eura, grupna ulaznica (20 ili više osoba) koštat će 20 posto manje. Također, za predstavu “Kaj je ljubav“ nudi se ulaznica po posebnom popustu od 5 eura. 

Festival počinje u petak 14. travnja, traje 17 dana, odnosno do nedjelje 30. travnja, a detaljan popis svih predstava i gdje će igrati donosimo u nastavku.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba