Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu mora im isplatiti milijun kuna odštete

Dječak (5) preminuo nakon što je u zagrebačkoj bolnici primio zaraženi krvni pripravak

Objavljeno: 05.04.2023. zagorjeinternational

Ovih je dana stigla presuda vezana uz strašan slučaj iz 2018. godine kada je, dječak (5) koji se liječio u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu zbog metastatskog meduloblastoma, preminuo nakon što je primio pripravak krvi zaražen bakterijom, piše Dnevnik.hr.

Obitelji koja je s područja Svetog Križa Začretja, kako piše Zagorje.com, dosuđena je odšteta od milijun kuna (oko 138.000 eura), koju mora platiti Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, a uz to mora im podmiriti i oko 300.000 kuna (oko 40.000 eura) troškova postupka. 

Kako stoji u zapisniku Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku, vanjskim i unutarnjim pregledom, dodatnim patohistološkim analizama te temeljem podataka iz dostavljene medicinske dokumentacije, utvrđeno je da je preminuo nasilnom smrću zbog septičkog šoka nakon jatrogeno uzrokovane infekcije.

Sud je u utorak utvrdio kako je “do kontaminacije krvnog pripravka bakterijom Escherichia coli došlo kod Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te da je on već kontaminirani krvni pripravak izdao Kliničkoj bolnici Zagreb”. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba