Najmnogoljudnije naselje u čakovečkom prstenu

Kreću znatna ulaganja u Ivanovec u kojem ozbiljnijih projekata nije bilo posljednjih desetak godina 

Objavljeno: 04.04.2023. zagorjeinternational

Ivanovec je najmnogoljudnije naselje u čakovečkom prstenu, ima bogat društveni život, no ulaganja u mjesto u prethodnom razdoblju nisu pratila zahtjeve i potrebe, što je posebno vidljivo na prometnoj infrastrukturi koja je dotrajala i oštećena velikim intenzitetom prometa.

Kako bi se to što prije ispravilo, čakovečke Gradske službe krenule su s pripremom dokumentacije, a s prvim investicijama započet će se već ove godine. Glavni je to naglasak sa sastanka gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini s članovima ivanovečkog Vijeća mjesnog odbora koji je održan u Ivanovcu.

Ne može preko noći

Kako je naglasila gradonačelnica, Ivanovec je među onim naseljima u sastavu grada u kojima se u proteklih deset godina nije previše ulagalo. Nakon završetka izgradnje kanalizacijske mreže, u velikoj većini ulica nije izgrađen ni novi kolnik ni pješačko – biciklističke staze. Velik promet, posebno teškim kamionima, mještanima onemogućuje normalni život. Godine neulaganja nije moguće nadoknaditi preko noći, no Grad je počeo s projektiranjem i to na najkritičnijim mjestima.

– U suradnji s Mjesnim odborom odredit ćemo prioritete te zaokružiti višegodišnji investicijski ciklus u ivanovečku infrastrukturu. Ivanovec je prepoznatljiv po svom razvijenom javnom životu, brojne udruge koje djeluju u njemu svojim aktivnostima pridonose uređenju mjesta, ali i obogaćuju društvene sadržaje namijenjene svim kategorijama stanovništva. Veliki broj tih programa sufinancira se iz Gradskog proračuna – naglasila je gradonačelnica. 

Najavila je mogućnost sufinanciranja obnove vatrogasnih domova europskim sredstvima, a ivanovečki će biti jedan od onih za koji će se na taj natječaj kandidirati.

Lani se krenulo u postavljanje optičkog kabela za širokopojasni Internet na stupove javne rasvjete, no to je, na žalost stalo zbog tehničkih poteškoća. Naime, velik dio HEP-ove mreže ne omogućuje postavljanje optičkog kabela. Taj problem postoji u većini međimurskih naselja te su svi prisutni izrazili nadu da se on može i hoće riješiti. Najavljeno je i revidiranje projekta izgradnje Sportskog doma u Ivanovcu prema stvarnim potrebama, kako bi se i njegova izgradnja mogla prijaviti za sufinanciranje.

Određivanje prioriteta

Osim gradonačelnice i ivanovečkih vijećnika, na sastanku su bili i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, izgradnju grada i upravljanje nekretninama Damir Šoltić i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti David Vugrinec. Pročelnik Šoltić najavio je da će ovih dana djelatnici Grada zajedno s predsjednicom Mjesnog odbora Ivanovec Melitom Kraljić obići sva kritična mjesta, kako bi se utvrdili prioriteti za obnovu i uređenje.

Vijećnici su predstavnicima Grada skrenuli pozornost na potrebu izgradnje natkrivenih autobusnih stajališta, pješačko – biciklističkih staza, javne rasvjete te odvodnje oborinskih voda u pojedinim ulicama. Šoltić je rekao da je prilikom izgradnje kanalizacijske mreže u gotovo svim ulicama postavljena i oborinska kanalizacija, što je prednost. U onim dijelovima gdje ona ne postoji, problem odvodnje oborinskih voda riješit će se u sklopu uređivanja kolnika i pješačkih staza. Također, pronaći će se rješenje da se barem u jednom dijelu Ivanovca uredi autobusno stajalište.

Vijećnici su istaknuli i potrebu za otvaranjem novih gradilišta u Ivanovcu, jer velik broj mladih obitelji želi živjeti i graditi kuće upravo u mjestu. Predložili su ponovno aktiviranje plana otvaranja stambene građevinske zone u Zavrtnoj ulici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba