Odluka je, kažu iz Uprave, bila nužna

‘Boxmark Leather’ zatvara svoj pogon u Zlatar Bistrici! Što će biti sa 364 radnika?

Objavljeno: 04.04.2023. zagorjeinternational

Pogon tvrtke ‘Boxmark Leather’ u Zlatar Bistrici uskoro će zatvoriti svoj pogon čime bi 364 djelatnika moglo ostati bez posla i završiti na burzi. Zagorje.com ovu je informaciju dobio od zaposlenica koje su ispričale kako im ugovori o radu istječu s krajem lipnja, nakon čega će se, kako im je rečeno, pogon zatvoriti. Službena potvrda stigla je iz Uprave Boxmarka Croatia.

Proizvodnja

‘Boxmark Leather’ firma je koja se bavi proizvodnjom visokovrijednih zašivenih kožnih navlaka za sjedala za osobna vozila, kožnih krojnih dijelova i kožom tapiciranih dijelova, a pogon u Zlatar Bistrici otvorila je 2012. godine. Boxmark je jedan svoj pogon već nedavno ugasio, i to onaj pored Slavonskog Broda, 2021. godine, kada je 260 radnika ostalo bez posla, a tome je, tada je rečeno, pridonijela globalna politika i sve ostalo vezano uz Covid pandemiju.

– Odluka o zatvaranju pogona u Zlatar Bistrici je bila iznimno teška, ali neophodna – stoji u odgovoru koji su nam poslali, istaknuvši kako su se na to odrazili poremećaji u automobilskoj industriji. – Međunarodna automobilska industrija je uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini izložena nizu dodatnih izazova u vidu ponavljajućih poremećaja u mnogobrojnim dobavnim lancima, konstantnom nedostatku ključnih komponenata, nedostatnim količinama sirovina i rastu njihovih cijena te eksploziji troškova energenata i transporta. Posljedice za dobavljače globalnog tržišta osobnih vozila su visoka volatilnost u pogledu narudžbi, povećanje stanja i troškova zaliha, otežano je planiranje poslovanja te previsoki fiksni troškovi. Ove negativne okolnosti se naravno odražavaju i na tržišno okruženje tvrtke Boxmark – stoji u odgovoru koji su iz Uprave poslali u Zagorje.com.

Dodali su kako Boxmark svoje poslovne aktivnosti konsolidira upravo s ovakvim nepovoljnim razvojem tržišta u automobilskoj industriji te svoje proizvodne kapacitete održavaju u skladu s trenutnim i budućim potrebama tržišta i uvjetima opskrbe.

– Koncentrirat ćemo se na rast produktivnosti i realizaciju projekata u svojem matičinom pogonu u Trnovcu. Zahtjevi tržišta se neprekidno mijenjaju, stoga je nužno ulagati u najnovije tehnologije radi unaprjeđenja tehnoloških procesa uz istovremenu koncentraciju stručnih kadrova na jednom mjestu. Iz tog razloga je bilo nužno donijeti odluku o prestanku proizvodnje u izdvojenom pogonu u Zlatar Bistrici uz istovremeno zadržavanje najkvalificiranijih kadrova – rekli su iz Uprave.

Plan

Naglašavaju i kako su donijeli plan zbrinjavanja radnika, koji je usvojen od radničkog vijeća, sindikata i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Cilj je da se maksimalno ublaže posljedice ove odluke na zaposlenike, njih 364, pa je tako svim zainteresiranim radnicima ponuđen nastavak radnog odnosa u Trnovcu, uz organizirani prijevoz do Trnovca – kažu iz Uprave, a što se tiče nekretnine u Zlatar Bistrici, one će biti ponuđene na prodaju.

– One se sastoje od preko 11.900 m2 proizvodno-skladišno-uredskog prostora s kompletnom infrastrukturom i raspoloživom snagom električne energije od 750 kW i gotovo 71.000 m2 građevinskog zemljišta. Kako je na preostalom građevinskom zemljištu moguće izgraditi objekte od cca. 28.000 m2 te je lokacija dobro povezana s prometnim pravcima za Zagreb, Sloveniju, Mađarsku i Austriju, koji su udaljeni od svega 40 km do maksimalno 120 km, a željeznička postaja za putnički i teretni prijevoz na željezničkom pravcu R201 Zagreb-Varaždin-Mađarska je udaljena svega cca. 0,5 km od lokacije, očekujemo da će u skoroj budućnosti investitori znati prepoznati prednosti ove lokacije i generirati novo zapošljavanje na području Zlatar Bistrice – zaključili su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba