Udruga “U ime obitelji” tuži RTL i Šprajca zbog govora i poticanja na mržnju - traže oduzimanje koncesije

“Šprajc je, s lakoćom koja zapanjuje, u eteru uvrijedio i oklevetao svećenike, biskupe, nadbiskupe te sve koji pripadaju Katoličkoj Crkvi”

Objavljeno: 03.04.2023. zagorjeinternational

Udruga “U ime obitelji” prijavila je Agenciji za elektroničke medije  RTL zbog emisije Zorana Šprajca “Stanje nacije” koja je emitirana 24. ožujka zato što je u njoj, tvrde iz Udruge, prekršio niz odredbi Zakona o elektroničkim medijima te koristio govor mržnje prema Katoličkoj crkvi, svećenicima i vjernicima.

U prijavi se navodi kako je u jednom prilogu prekršeno niz članaka Zakona o elektroničkim medijima, a za što je odgovoran RTL Hrvatska kao nakladnik i nositelj nacionalne koncesije.

– U spomenutoj emisiji novinar Zoran Šprajc je lakoćom koja zapanjuje u eter svekolikoj javnosti koja je pratila njegovu emisiju izgovorio sljedeće: “Drugim riječima ako već morate, a razumijemo da morate, gospodo svećenici, biskupi i nadbiskupi ženite se pa je… svoje žene ili je… svoje kolege, je… svoje kolegice, je… svoje župljanke, je… svoje župljane, je… sami sebe, međusobno se je…, briga nas samo nam ne dirajte našu djecu” –  stoji u prijavi udruge “U ime obitelji”. Na ovaj je način, kažu iz Udruge, RTL Hrvatska uvrijedio i oklevetao svećenike, biskupe, nadbiskupe te sve hrvatske građane koji pripadaju Katoličkoj Crkvi kroz pojedine župe – stoji u pojašnjenju tužbe. 

Udruga podsjeća da Zakon o elektroničkim medijima u članku 14. zabranjuje medijske usluge kojima se potiče mržnja ili diskriminacija, odnosno pogoduje poticanje i širenje mržnje i/ili diskriminacije između ostalog i na osnovi vjere.

Također, Udruga u prijavi podsjeća da je nakladnik emisije prekršio i članak 15., kojim se nalaže obveza poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

– Svojim neprihvatljivim postupkom, psovačkim i na granici primitivnog, pod egidom zaštite djece od pedofilije o čemu se govori u prvom dijelu priloga kad se spominju slučajevi svećenika iz Sotina protiv kojeg je državno odvjetništvo podignulo optužnicu, te dva slučaja poznata hrvatskoj javnosti i to slučaj svećenika Drage Ljubičića s Raba i Ivana Čučeka župnika iz Šestina koji su pravomoćno osuđeni, novinar Zoran Šprajc je sve svećenike, biskupe i nadbiskupe, kolege i kolegice (tko su one? Časne sestre?), župljanke i župljane grubo povrijedio i time povrijedio i njihova prava osobnosti, pravo na čast, ugled i dostojanstvo koja su zaštićena hrvatskim Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o medijima i svakako utuživa – stoji u prijavi.

Nadalje, Udruga napominje da je Šprajc prekršio i članak 24., koji zabranjuje objavljivanje priloga koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, kao i priloge nemoralnog sadržaja.

– Rečeni novinar je učinio upravo to, svjesno i namjerno je višekratno u svakoj svojoj rečenici ponavljao prostotu i psovku kao da je želio dodatno iskaliti svoj bijes protiv nevinih svećenika, ali i župljanki i župljana. Nitko ne brani zlo i dokazane slučajeve pedofilije, međutim svaka je krivnja osobna i svaka kazna mora biti osobna, a ne kolektivna. Katolička crkva u Hrvatskoj ima više od 2400 svećenika i više od 3600 redovnika i redovnica koji djeluju i žive u više od 1600 župa u pet nadbiskupija i 11 biskupija, te u više od 60 redovničkih zajednica i družbi. Ono što je izrekao rečeni novinar predstavlja i govor mržnje i poziv na mržnju, ne samo prema Crkvi, već i vjerničkom puku koji pripada toj Crkvi. Jer kad rečeni novinar kaže: “Je… svoje župljanke” time nedvojbeno vrijeđa majke nekih drugih ljudi ili njihove kćeri, supruge ili sestre ili kćeri… Ovo je bio prostački govor mržnje, a ne satira” – poručuje Udruga “U ime obitelji” u prijavi Agenciji za elektroničke medije, od koje traži žurno postupanje te donošenje rješenja ili odluke o privremenom oduzimanju koncesije pružatelju medijske usluge, nakladniku RTL Hrvatska. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba