Evo koliko plaće odlazi za mjesečni najam u Njemačkoj

Objavljeni bruto troškovi stanarine za proteklu godinu

Objavljeno: 03.04.2023. zagorjeinternational

Brojna kućanstva u Njemačkoj, njih čak 3,1 milijun, troši velik dio svojih mjesečnih prihoda na plaćanja najma stana. Prema podacima Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu o troškovima najma stana za 2022. godinu, 3,1 milijun kućanstva troši najmanje 40 posto mjesečnih prihoda na stanarinu. U prosjeku, opterećenje najma lani iznosilo je 27,8 posto osnovnih prihoda kućanstva.

Za približno 6,6 milijuna kućanstava koja su iznajmila stan 2019. ili kasnije, omjer opterećenja najamnine iznosio je 29,5 posto. Riječ je o podatku za 2,7 postotnih bodova višem nego za približno 2,7 milijuna kućanstava koja su potpisala ugovor o najmu prije 1999., piše Fenix magazin.

Omjer opterećenja najamnine pokazuje udio takozvanih bruto troškova najamnine u osnovnom prihodu kućanstva. Bruto troškovi sastoje se od osnovne najamnine i troškova koji se plaćaju najmodavcu. To uključuje, primjerice, mjesečne operativne troškove za održavanje čistoće zgrada i ulica, odvoz smeća, usluge domara, čišćenje dimnjaka i kabelski priključak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba