Otvorena izložba 'Ususret Uskrsu' i promovirana monografija zlatnog sjaja

Novi početak, buđenje prirode i čovjeka u galerijskom prostoru zabočke knjižnice

Objavljeno: 03.04.2023. zagorjeinternational

Tradicionalno, 9. put zaredom, izložba Udruge likovnih umjetnika ‘Zlatarska paleta’ otvorila se u galerijskom prostoru Gradske knjižnice ‘K. Š. Gjalski’ Zabok. Ove je 2023. godine, upravo 1. travnja, slavlje dvostruko – promovirana je monografija Srebrna zlatarska paleta – 25 godina stvaralaštva Udruge likovnih umjetnika ‘Zlatarska paleta’, tiskana u siječnju i prvi put promovirana u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru, nakon otvorenja ‘Zlatarske božićnice’ u prosincu, i svečano je otvorena izložba ‘Ususret Uskrsu’. Proljeće simbolizira nov početak, buđenje prirode i čovjeka, krug života koji završetkom iznova počinje i nikad se ne dokida, a u toj simbolici promovirana je i dugo iščekivana monografija zlatnoga sjaja slaveći svoj srebrni pir.

Zlatne i srebrne boje

Moderatorica promocije, ravnateljica knjižnice Branka Tuđa Kanceljak, najavila je poglavlja u knjizi i njihove autore te uvodno dala i vlastiti osvrt na stilske različitosti tekstova i originalnost pristupa pisanju. Počinje od uvodnoga teksta Darka Varge, dugogodišnjega predsjednika Udruge, lirski obojenog, a naslovljenog ‘Srebrne i zlatne niti’. Darko Varga osvrnuo se na početke stvaranja Udruge, okupljanje umjetnika, heterogenih, ali sa zajedničkim ciljevima i vizijama – uvijek promovirati vlastiti zavičaj, umjetnost i doprinijeti cjelokupnom društvenom, kulturnom i umjetničkom životu, najprije zlatarskoga kraja, zatim županije, a naposljetku i cijele domovine.

Zvjezdana Jembrih, glavna urednica knjige, i autorica teksta ‘Srebro u Zlataru – srebrna Zlatarska paleta’ odgonetnula je značenje i poigravanje višeznačnim riječima u tekstu, preplećući simboliku zlatne i srebrne boje s umjetničkim stvaralaštvom, ali se temeljno osvrnula na zahtjevan posao urednika koji treba osluškivati ideje i osmisliti idejni koncept knjige, dajući stalnu energiju i poticaj kako bi se knjiga završila i u ukoričenom izdanju postala svjedokom 25 godina intenzivnoga rada i stvaranja.

Treća promotorica Tina Marušić, autorica teksta ‘Zlatarska paleta kroz vrijeme i prostor – arhivska građa i kronologija najvažnijih događanja’, osvrnula se na početak istraživanja i iščitavanja bogate arhivske građe i njezine sistematizacije te je objasnila u nekoliko ključnih točaka razvoj teksta koji je nastojao, osim navedenih kronoloških događanja, postati povezanom i zaokruženom pričom.

Osnivanje Udruge

Počevši od višeznačnosti pojmova korijen i udruga, u vremenskom i prostornom okviru ‘Zlatarske palete’, tekst donosi kontekst osnivanja Udruge, razvoj zlatarskoga kruga – preteče Zlatarske palete i umjetnika začetnika i osnivača Udruge, bilješke o predsjednicima i članovima, njihovu stvaralaštvu, samostalnim, skupnim izložbama, gostovanjima, humanitarnom i društvenom radu, promjene u novom mileniju kojem je uporište na čvrsto postavljenim temeljima. Autorica se osvrće i na izložbu u Gradskoj galeriji Zabok 2018. gdje je povodom 25. obljetnice Zlatarske palete postavljena izložba članova Udruge kao svojevrstan ”hommage” dugogodišnjem zajedničkom stvaralaštvu. O poglavlju ‘O našima koji više nisu s nama’ autorice Tanje Kokanović Rod govorio je Darko Varga i pročitao zapise o Mati Ferenčiću, Dragutinu Hruškaru, Miljenku Mlakaru, Mirku Svibenu, Ivanu Žukini, a osvrnuo se i na članove Marijana Bȕffela i Ivicu Jembriha – Cobovičkog.

Profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dizajnerica knjige i osoba zadužena za pripremu za tisak, Natalija Nikpalj, predstavila je knjigu iz perspektive likovnoga dizajna. Objasnila je značenje i svrhu manjeg formata knjige, srebrnih i zlatnih tonova koji dominiraju, razliku između prvoga dijela knjige (u crno-bijelom tonu) i kataloškoga dijela u boji te dizajn kolaža heterogene građe, tekstova i fotografija. Posebnost dizajna krije se upravo i u različitim pristupima pisanju, oblikovanju tekstova, stilovima, kao i likovnom stvaralaštvu. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se Karlo Poznić, učenik 4. razreda Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koji je na harmonici odsvirao 1. stavak (partita br. 1) Vladislava Zolotaryova.

Darko Varga povezao je na kraju riječi i sliku, odnosno riječi su se pretočile u izložbu koja je okupila 20 članova Udruge, a predgovor Katalogu ‘Zajedništvo koje se obnavlja svake godine’ napisala je Tanja Kokanović Rod. Izložbu ‘Ususret Uskrsu’ svečano je otvorila Branka Tuđa Kanceljak, a otvorena je do 28. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba