Donosimo rezultate 3. Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva održane u Varaždinskim Toplicama

ČUVANJE IDENTITETA: “Kaj je naša duša i naša popeifka” – mladi poslali čak 137 pjesama na ovom prekrasnom jeziku

Objavljeno: 02.04.2023. zagorjeinternational

Pjesme “Sreča” Ivana Posavca Kovač iz PŠ Tina Ujevića Salinovec i “Za une koji znaju glediti” Ive Plišo iz OŠ A. i I. Kukuljević Varaždinske Toplice, proglašene su najboljima na trećoj po redu Smotri dječjega kajkavskog pjesništva “Kaj je naša duša i naša popiefka” održanoj u Varaždinskim Toplicama u sklopu Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski.

Objava u zbirci

Festival i Smotru organizirali su Europski talent Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. Na natječaj Smotre pristiglo je 137 pjesama učenika od petog do osmog razreda iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Stručno povjerenstvo je odabralo 22 pjesme za izvođenje na Smotri, dok je ukupno 40 pjesama objavljeno u zbirci “Kaj je naša duša i naša popiefka”.

Manifestaciju je u hotelu Minerva otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec naglasivši da su varaždinski i toplički kraj bili Kukuljevićev rodni zavičaj, njegovo životno boravište.

– Naša želja i cilj je da mladi budu svjesni svog nacionalnog identiteta i važnosti materinjega jezika. Stoga ih potičemo da stvaraju na kajkavskome kojeg su usvojili kao prvi jezik. Samo tako, prenoseći svijest o važnosti i ljepoti našega “kaja”, očuvat ćemo to veliko bogatstvo. Posebno nas veseli što su pjesme ovdje na pozornici izveli sami autori. Hvala svim učenicima i njihovim mentorima koji su prepoznali važnost ove Smotre i Festivala, kao i organizatorima – istaknula je Zagorec.

Festival se održava u čast znamenitom povjesničaru, književniku i političaru koji je prije točno 180 godina u Hrvatskome saboru održao svoj znameniti, prvi govor na hrvatskome jeziku.

– Ne treba čuditi da se manifestacija posvećena Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom održava upravo u Varaždinskim Toplicama. Veći dio svog života boravio je na Tonimiru, gdje je napisao svoja najpoznatija djela. Grad će u suradnji s Maticom hrvatskom u spomen na 180 godina od povijesnog govora postaviti njegovu bistu u našem parku – najavila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Festival nosi Kukuljevićevo ime i zato što je kao Ilirac propagirao važnost i vrijednost govorenja na materinskome jeziku, napomenula je Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole.

– Festivalom i Smotrom želimo upravo tu ideju nastavljati i dalje te kod učenika i mladih razvijati svijest o tome koliko je važno njegovati svoju baštinu, govoriti svojim zavičajnim govorom, odnosno kajkavskim jezikom. Uz učenike, svakako su važni i učitelji koji ih potiču na pisanje, tako da se nadamo da ćemo nastaviti tim smjerom i putem – rekla je Sedlar.

Težak zadatak

Stručno povjerenstvo doista nije imalo nimalo lak zadatak izabrati najbolje među najboljima. I dok su Ivan i Iva dobili prve nagrade, drugu nagradu u kategoriji 5. i 6. razreda s pjesmom “Pahuljica srameča” osvojila je Melani Fodrek iz PŠ Tina Ujevića Salinovec, a treću Ines Borko iz OŠ Oroslavje s pjesmom “Vrganj”. U kategoriji 7. i 8. razreda druga nagrada za pjesmu “Dravski veter v pleča” pripala je Viktoru Turbeliji iz OŠ Ferdinandovac, a treća je bila Jana Krušelj iz OŠ Bedekovčina s pjesmom “Teca Reza”.

Također u sklopu Festivala, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za srednje škole profesorica Valentina Šinjori, prezentirala je iskustvo sastavljanja ‘Knigice kajkavčice’, čitanke kajkavskih tekstova za osnovnoškolce.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba