Dobro pazite jer su predviđene i kazne

Sutra prestaje obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, ipak, policija je poslala važno upozorenje

Objavljeno: 31.03.2023. zagorjeinternational

Policija je skrenula pozornost svim vozačima na datumski određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju tijekom vožnje na vozilima. Naime, od sutra prestaje obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju.

Ipak, policija je poslala apel svim sudionicima prometa.

– Apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu – rekli su iz policije.

Također, dodaju da su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčano.

Pored navedenog, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčano.

– Tijekom smanjene vidljivosti uslijed kiše, vozačima savjetujemo da imaju upaljena svjetla na vozilima, jer podsjećamo da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Uslijed kišnih oborina vidljivost je smanjena, a kolnici su mokri i skliski. Stoga sve sudionike u prometu pozivamo na oprez prilikom sudjelovanja u prometu – poručili su iz policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba