Prošle su 32 godine

KRVAVI USKRS: Četnici pucali na hrvatske policajce, Josip Jović postao prvom žrtvom Domovinskog rata

Objavljeno: 31.03.2023. zagorjeinternational

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, na Plitvicama se obilježava 32. godišnjica pogibije Josipa Jovića.

Na sam Uskrs 1991., na cesti na Plitvicama, srbočetnički su pobunjenici hrvatske policajce dočekali balvanima, barikadama i pucnjavom. Na taj krvavi Uskrs nekoliko je policajaca ranjeno, a među njima i Josip Jović, tada 22-godišnji redarstvenik iz Aržana. Iako je davao znakove života, preminuo je na putu do bolnice. Jovića je pogodio rafal kod zgrade pošte, a iako je na sebi imao pancirku pogođen je u nezaštićeni dio tijela. 

Jović, policajac iz Aržana kraj Imotskog, prva je žrtva Domovinskog rata. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućena na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.

U Kninu i okolici počeli su nemiri, srpski pobunjenici na svim su vitalnim prometnicama postavljali barikade od balvana i tako onemogućavali normalan život. Stvarali su pretpostavke za nasilno odcjepljenje od Hrvatske, piše 24sata

Suprotstavili su im se radnici poduzeća ‘Plitvice’, pa je Mile Martić, jedan od glavnih vođa pobunjenih Srba i šef kninske ‘milicije’, poslao svoje milicajce da na silu riješe taj slučaj.

Započeo je okršaj policijskih snaga s pobunjenicima koji su počeli uzmicati, a poslije nekoliko sati borbe, pobunjeni četnici su prestali pružati otpor i predali su se. Nažalost, u borbi je jedan metak pogodio Josipa Jovića. 

Prema službenim policijskim zapisnicima, uhićeno je 29 osoba, među kojima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara. Oni su navodno “slučajno” tuda prolazili jer su krenuli na sastanak u Korenicu. Kod obojice je pronađeno vatreno oružje.

Nakon ovog dana na Plitvicama, svima je bilo jasno da je JNA otvoreno stala na stanu pobunjenih Srba, a dan kasnije 1.travnja 1991. tzv. Republika Srpska Krajina proglasila je nezavisnost od Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba