‘Vuzem u Krapini’: Čisto da vam natuknemo, imat ćete itekako što za vidjeti i čuti, ali i za kušati

PARK PUN IZNENAĐENJA: Uskršnji sajam, pisanice – osam velikih i 830 malih pa koncert Mije Dimšić

Objavljeno: 29.03.2023. Vanja Hozmec

Predstavljen je nastavak projekta kojeg zajedničkim snagama provode Srednja škola Pregrada i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Krapine i ‘Pekomom’, “Tradicija na suvremen način”.

Riječ je o projektu kroz kojeg se promovira Uskrs u Zagorju na drugačiji, suvremen način prilagođen vremenu u kojem živimo, a ideja je njime povezati turistički gastro proizvod s tradicijom i uskrsnim običajima u Zagorju, ali na suvremen način. 

‘Vuzem u Krapini’

Sve ono što je kroz ovaj hvalevrijedan projekt dosad napravljeno, ali i ono što će tek biti, moći će se vidjeti i kušati u sklopu posljednjeg dana manifestacije ‘Vuzem u Krapini’ o kojoj je najvažnije informacije dala direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak.

– Ove godine smo naručili još jednu novu pisanicu, a druga je napravljena u sklopu projekta ‘Tradicija na suvremen način’, tako da ćemo ove godine imati njih ukupno osam. Također, u sklopu obilježavanja 830. godine spominjanja Grada Krapine napravljeno je 830 novih manjih pisanice koje su napravila djeca iz naših osnovnih škola i naših vrtića, a koje će biti obješene na šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda – otkrila je Vodolšak, pa nastavila: 

– Sam program započeo je 25. ožujka otvorenjem izložbe pisanica u Galeriji grada Krapine, nastavlja se 30. ožujka radionicom pisanica u Gradskoj knjižnici, a završetak ‘Vuzma u Krapini’ je 1. travnja kada ćemo po prvi puta imati Uskrsni sajam u kojem će sudjelovati vrtići, škole, obrtnici i različite zadruge sa svojom uskrsnom ponudom. Bit će tu 15-ak štandova, doći će ugostitelji sa svojom ponudom, a sve to kreće u 18 sati. Nakon toga slijedi koncert Mije Dimšić u 20 sati u Parku Matice hrvatske – najavila je Vodolšak. 

U projekt je uključena i Gradska pekara “Pekom”, u čije je ime direktorica Krakoma Katarina Posilović zahvalila Srednjoj školi Pregrada i Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok što su upravo “Pekom” prepoznale kao partnera u ovom projektu.

– Mislim da je projekt vrlo zanimljiv i inovativan i nadam se da će ispuniti i vaša i naša očekivanja – poručila je. 

Zdravo i moderno

Pedagoginja Srednje škole Pregrada Valerija Hržica iskazala je zadovoljstvo što škola već drugu godinu zaredom sudjeluje u projektu Ministarstva turizma i sporta kojim se promoviraju i jačaju kompetencije strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam.

– Ono što smo mi donijeli su zdrave slastice, zdravi muffini od oraha i jabuka te od maka i borovnica koji su napravljen od bezglutenskog brašna i zdravih sastojaka, a naši partneri iz ŠUDIGO-a su napravili prekrasne glinene posudice u kojima ćemo dijeliti naše ukusne muffine – rekla je Hržica. 

Učenica Martina iz 3. K razreda SŠ Pregrada rekla je da joj je čast što je sudjelovala u projektu.

– Ponudili smo nešto tradicionalno, a opet moderno i zdravo. Kao što su naše bake nekada radile gibanice od maka i oraha, tako smo mi napravili svoju modernu verziju, muffine, bez glutena, a dodali smo i još zdravih sastojaka poput meda, jabuka, borovnica i slično. Ujedno, bilo mi je drago što smo učenicima osnovne škole pokazali kako se rade muffini i kako izgleda zanimanje slastičara – rekla je. 

Ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić kazala je kako nema boljeg mjesta od Krapine za prezentaciju ovakvog projekta, a potom je dodala to su još učenici ŠUDIGO-a radili u sklopu projekta. 

Moderna glina 

– Osim ovih posudica koje su izradili naši industrijski dizajneri, tu je bilo i niz drugih aktivnosti kroz koje se naša škola uključila. Primjerice, naši su učenici uređivali i ovaj izlog pekare “Pekom”, a dio smo i manifestacije ‘Vezem u Krapini’ gdje smo oslikavali pisanicu i provodili radionice s osnovnoškolcima – rekla je Šarić. 

Učenica ŠUDIGO-a Magdalena Škreblin otkrila je kako su učenici škole izradili i plakat za ‘Vuzem u Krapini’ koji se nalazi na samom ulazu u grad, a onda je pojasnila i kako su točno izradili posudice.

– Pravili smo ih od gline, tradicionalnog materijala, a potom smo ih glazirali i time im dali suvremen ‘štih’. Uz to, kako je rekla ravnateljica, oslikali smo veliku pisanicu, ali na moderan način, sprejevima, a u sklopu predmeta ‘Oblikovanje interijera’ smo uredili i ovaj ovdje izlog – pojasnila je učenica te dodala da sve što su radili u sklopu projekta je bilo vrlo zanimljivo jer se radi o primjeni teorije u praksi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba