Održan Stručni skup na temu učinkovitog snižavanja tjelesne temperature kod djece

“Roditelji povišenu temperaturu doživljavaju kao opasno stanje, želimo smanjiti njihov strah”

Objavljeno: 28.03.2023. zagorjeinternational

“Učinkovito snižavanje tjelesne temperature kod djece“ bila je tema stručnog skupa održanog u Županijskoj palači kojeg su zajednički organizirali Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije, liječnici i medicinske sestre Opće bolnice Varaždin i Doma zdravlja Varaždinske županije uz potporu Varaždinske županije.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i neurologinja Spomenka Kiđemet-Piskač, istaknula je kako je ovo još jedna javnozdravstvena akcija Savjeta u suradnji sa stručnjacima, a sve s ciljem educiranja javnosti, ovog puta prvenstveno mladih roditelja.

Ključ u edukaciji

– Primijetili smo da roditelji često nisu dovoljno educirani kako djetetu sniziti povišenu tjelesnu temperaturu i kako je upravo ona čest razlog njihova dolaska u naše hitne bolničke prijeme. Zajedničkom akcijom medicinskih sestara i liječnika obuhvatili smo sve segmente snižavanja tjelesne temperature, posebice primjenu antipiretika, njihove kombinacije kao i doze koje se određuju prema tjelesnoj težini djeteta, ali i kada zatražiti pomoć liječnika – objasnila je Kiđemet-Piskač.

Da su u posljednje vrijeme svjedoci sve većeg dolaska djece u hitni prijem zbog visoke temperature, potvrdila je i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra OB Varaždin Željka Gajski.

– Roditelji doživljavaju povišenu temperaturu kao opasno stanje ili neugodu koju treba hitno i odmah eliminirati. Naš je cilj educirati roditelje o postupcima i metodama snižavanja tjelesne temperature. Želimo smanjiti strah kod roditelja i olakšati im pristup problemu, te tako značajno smanjiti tegobe bolesnog djeteta. Samo suradnjom i dobrom komunikacijom povišenu tjelesnu temperaturu možemo doživjeti kao prolazno stanje koje pravilnim mjerama snižavanja nije opasno – naglasila je Gajski. 

Predavanja koja su, osim roditeljima i skrbnicima, bila namijenjena i odgojiteljima, medicinskim sestrama u dječjim vrtićima, liječnicima i svim ostalim koji su uključeni u brigu i skrb male djece kao i one predškolske i školske dobi, održale su voditeljica Odjela za pedijatriju OB Varaždin Branka Maretić, glavna sestra Odjela za pedijatriju Jasmina Kolarić i Ivana Martinec iz Patronažne djelatnosti Doma zdravlja Varaždinske županije.

Kao što je naglasila voditeljica Odjela za pedijatriju Maretić povišena temperatura je normalni i fiziološki odgovor organizma na patogene uzročnike.

Opće stanje

– Temperatura nije jedini, a ni najvažniji znak koji treba gledati kod djeteta. Potrebno je kod djeteta gledati njegovo opće stanje. Potrebno ga je promatrati, kako ono reagira kad nema, odnosno ima povišenu tjelesnu temperaturu, koliko tekućine uzima, koliko mokri. Kod blago povišenih temperatura djetetu se može pomoći fizikalnim mjerama kao što su kupanje ili tuširanje, razodijevanje u prozračnu odjeću, prozračivanjem prostorija, davanjem tekućine, dok se antipiretici daju ako se ono osjeća loše, kada mu temperatura prelazi 38,5 stupnjeva. U situacijama kada temperatura traje duže od tri dana, kad je dijete izrazito pospano, ne možete ga razbuditi ili je izrazito iritabilno, kada imate neke kliničke znakove primjerice lokaliziranu oteklinu, crvenilo, osip, kad dijete ima konvulzije, ne uzima dovoljno tekućinu, kada slabo mokri, to su situacije kad treba ići potražiti liječničku pomoć – objasnila je Maretić.

Stručnom skupu prisustvovala je i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba