Gost drugog nastavka serijala zdravstveno-edukativnih emisija “Rak nije mrak“ bio je ugledni liječnik Stanko Belina

“Rano otkrivanje maligne bolesti ključno je za pacijenta jer u ranoj fazi operativni zahvat može značiti potpuno izlječenje”

Objavljeno: 27.03.2023. zagorjeinternational

Nastavljen je serijal zdravstveno-edukativnih emisija “Rak nije mrak“ u organizaciji Udruge “Onkološki pacijent“, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i udrugom “Europa Donna” Krapina. 

Nakon što su u prvoj emisiji imali priliku saznati više o Udruzi “Onkološki pacijent“ te projektu “Rak nije mrak“ zahvaljujući kojem će slušatelji četiri lokalne zagorske radijske postaje (Radija Hrvatsko zagorje Krapina, Radija Marija Bistrica, Radija Stubica i Radija Zlatar) imati priliku od raznih stručnjaka, ali i oboljelih, saznati više o svim oblicima karcinoma, kao i svim aspektima te bolesti, druga emisija bila je posvećena radu Zagorske lige protiv raka, jednom od partnera na ovom hvalevrijednom projektu. 

Gost stručnjak

Gost druge emisije bio je prim. Stanko Belina, dr. med., specijalist radiologije i uži specijalist neuroradiologije u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Dugogodišnji je predsjednik Zagorske lige protiv raka koja djeluje više od 25 godina s ciljem primarne prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora i njihovog što učinkovitijeg liječenja, povećanja zdravstvene svijesti ljudi i poboljšanja zdravlja i kvalitete života. 

Zagorska liga protiv raka dio je Hrvatske lige protiv raka te kao takva jedna od najaktivnijih udruga. Među prvima u Hrvatskoj pokrenuli su aktivnosti ranog otkrivanja raka dojke, maternice, prostate i pluća, kao jednih od najčešćih oblika malignih bolesti, istaknuo je prim. Belina. To se prije svega odnosi na aktivnosti zdravstvene edukacije, ali i donacije određenih aparata pojedinim zdravstvenim ustanovama. Prvi aparat koji je kupljen, prisjeća se Belina, bio je mamograf za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice koja danas raspolaže s jednim od najboljih mamografa koji je kasnije kupljen sredstvima Krapinsko – zagorske županije i te ustanove. Niz aparata donirano je i raznim odjelima Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, a sve u cilju što ranijeg otkrivanja svih oblika malignih bolesti. 

Rano otkrivanje, ističe prim. Belina, ključno je za budućnost pacijenta jer u ranoj fazi bolesti operativni zahvat može značiti i potpuno izlječenje. Hrvatski stručnjaci prate nova saznanja o metodama liječenja i novim lijekovima, osobito u tome prednjače Institut za tumore i KBC Rebro, kaže Belina dodajući da su stručnjaci tih ustanova vrlo aktivni u europskim i svjetskim institucijama te su upoznati s najnovijim smjernicama liječenja svih oblika karcinoma. 

Sajam zdravlja 

Zagorska liga protiv raka nastavlja sa svojim aktivnostima i u ovoj godini, već su provedene dvije akcije vezane uz rano otkrivanje raka, raka vrata maternice – “Dan mimoza“ te raka dojke – “Dan narcisa“. Akcije se realiziraju u suradnji s gotovo svim školama s područja Krapinsko – zagorske županije, a valja spomenuti i akciju podjele edukativnih letaka u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana kao i akcije “Kretanjem do zdravlja“ kako bi se ukazalo na važnost kretanja u prevenciji malignih bolesti. 

Emisija je završila pozivom na Sajam zdravlja koji će se održati u petak, 31. ožujka od 10 do 12 sati ispred Festivalske dvorane u Krapini u organizaciji Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba