U Gornjoj Stubici obilježen rođendan Rudolfa Perešina

Vitez stubičkog kraja danas bi proslavio 65. rođendan

Objavljeno: 25.03.2023.

“Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, rekao je Perešin 1991. kada je prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt.

Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak nakon što su neprijateljske snage oborile njegov borbeni avion MiG-21. Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zrakoplovne baze Pleso, a sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ-a i PZO-a. Stožerni brigadir Perešin ostao je zapamćen po riječima “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt. Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. uz vojne počasti pokopan je na Gradskom groblju Mirogoj.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet godina, a nositelj je medalja Iznimni pothvat i Bljesak.

Danas, u organizaciji društva ‘Rudolf Perešin’, Općine Gornja Stubica te Župe svetog Jurja mučenika prigodno se obilježio 65. rođendan viteza stubičkog kraja i junaka Domovinskog rata zahvalnom svetom misom za njegov život i djelo, a nakon mise uslijedilo je polaganje cvijeća, paljenje svijeća i prigodna molitva kod biste Rudolfa Perešina u Spomen parku koji nosi njegovo ime. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba