Razgovarali smo s Janjom Kantolić: Potražite budućnost u tvrtkama Krapinsko – zagorske županije

˝Ukupni prihodi naših poduzetnika iznose 2,1 milijardi eura˝

Objavljeno: 25.03.2023. Marta Čaržavec

Već drugu godinu za redom, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina u suradnji s tvrtkama provodi promotivnu kampanju među učenicima ‘Potražite budućnost u tvrtkama Krapinsko – zagorske županije’. Osnovna ideja ovoga projekta je promocija poduzetništva u školama, mogućnosti koje im se nude, djelatnosti koje djeluju na području Zagorja, a sve u svrhu zadržavanja mladih u na području županije. Smatraju, kako nam je ispričala naša sugovornica Janja Kantolić ispred Županijske komore Krapina, da je iznimno važno raditi na podizanju svijesti svih dionika u obrazovanju; učitelja, profesora, učenika, a ponajviše i njihovih roditelja, o pozitivnim pokazateljima rasta županijskog gospodarstva i mogućnostima zapošljavanja u našoj županiji.

– Kroz dugogodišnje provođenje različitih projekata u Hrvatskoj gospodarskoj komori praksa je pokazala da je umrežavanje i dostupnost kvalitetnih informacija jedna od bitnijih stavki. U tom smjeru uspostavili smo i ‘Digitalnu komoru’, jedinstvenu komunikacijsku platformu za sve poslovne subjekte, javnu upravu i građane – objasnila nam je Kantolić.

Koliko tvrtki posluje u Zagorju? Koji su sektori najzastupljeniji?
U Krapinsko – zagorskoj županiji posluje 2585 tvrtki koje ukupno zapošljavaju 23.464 djelatnika. Ukupni prihodi poduzetnika Krapinsko – zagorske županije iznose 2,1 milijardi eura, a ukupni rashodi 1,95 milijardi eura. Ukupni prihodi porasli su 19,6 posto u odnosu na godinu ranije. Najznačajnije djelatnosti su metaloprerađivačka industrija, industrija stakla, proizvodnja papira, kartona i plastike, tekstilna industrija, tiskarska i grafička industrija, trgovina, IT, građevinarstvo, turizam i prijevoz. U prvih 500 tvrtki u Republici Hrvatskoj, prema ukupnom prihodu u 2021. godini nalazi se osam tvrtki iz naše županije što je stvarno ogroman uspjeh. Gledano prema sektorima, u prvih 70 tvrtki iz metalne industrije u Republici Hrvatskoj prema ukupnom prihodu u 2021. godini nalazi se čak 6 tvrtki iz Krapinsko-zagorske županije, što samo potvrđuje činjenicu da je metaloprerađivačka industrija najznačajnija djelatnost u našoj županiji.

Kako tražiti budućnost u tvrtkama Krapinsko – zagorske županije?
Za detaljne informacije o samom poduzetništvu i tvrtkama koje posluju u našoj županiji uvijek se prvo možete informirati kod nas u Županijskoj komori. Stručne službe raspolažu sa svim relevantnim informacijama vezanim uz poduzetništvo te smo u neposrednom kontaktu i sa odjelima ljudskih potencijala u našim tvrtkama.

Primjerice tvrtke nude učenicima koji se školuju za tehnička zanimanja mogućnost stipendiranja od 2. do 4. razreda srednje škole te naravno zapošljavanje nakon završene škole, praksu, stipendiraju se i studenti te isto tako imaju mogućnost obavljanja prakse.

U dogovoru s našim tvrtkama možemo za učenike organizirati i terensku nastavu, obilazak pogona, kratka predavanja i slično.

Koja su zanimanja najtraženija u Zagorju?
Trenutno se najviše traže zanimanja koja su vezana uz proizvodne procese, a to su tehničari za mehatroniku, računalni tehničar za strojarstvo, strojarski računalni tehničar, grafički tehničar, stolari, cnc operateri, bravari, strojobravari, zavarivači, brusači, elektromehaničari, strojostaklari.

Ispričajte nam malo više o Hrvatskoj gospodarskoj komori. U čemu je ona predvodnica?
Hrvatska gospodarska komora najveća je poslovna mreža Hrvatske koja promiče interese svojih članica pred tijelima državne vlasti. Kroz sustav županijskih komora, zajednica i udruženja povezujemo ključne sektore gospodarstva. HGK je predvodnica u podršci tvrtkama diljem Hrvatske te, uz pomoć znanja i kompetencija svojih stručnjaka, gradimo okruženje u kojem poslovna zajednica, zakonodavac i društvo zajednički sudjeluju u izgradnji snažnog i otpornog hrvatskog gospodarstva.

Krovna smo kuća svih naših članica te podupiremo poslovnu zajednicu diljem Hrvatske i inozemstva kroz povezanost, zagovaranje, pristup donositeljima političkih odluka i dijeljenje znanja, a s ciljem kontinuiranog doprinosa daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva.

Možemo li reći da su sigurni poslovi većinom oni u deficitarnim sektorima? Koliko mladih je zainteresirano za ta zanimanja? Koliki je postotak djevojčica? Interesiraju li se one uopće za deficitarna zanimanja i je li to prepoznato u Zagorju? Koje se aktivnosti provode kako bi se brojke povećale?
Dugi niz godina u suradnji sa Krapinsko – zagorskom županijom, Obrtničkom komorom Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina te sa srednjim školama Krapinsko – zagorske županije organiziramo prezentacije srednjoškolskih zanimanja i programa za učenike 7. i 8. razreda i njihove roditelje. Prezentacije se održavaju u svim osnovnim školama u KZŽ, a na taj način učenicima i roditeljima na jednom mjestu nude se mnoge informacije važne za odabir prvog zanimanja. Između ostalog to je prilika za naše poduzetnike da promoviraju svoju djelatnost, poslove te mogućnosti koje nude u svojim tvrtkama.

Sve navedene kampanje i prezentacije doprinijele su povećanom upisu učenika u deficitarna zanimanja, pogotovo kada su učenici postali svjesni kompanija koje djeluju na našem području te koje nude atraktivne mogućnosti za svoje zaposlenike.

Odmah da se izjasnim da ne volim podjele na muške i ženske poslove, bilježimo se i porast broja djevojčica u zanimanjima koja su možda tradicionalno smatrana ”muškim” poslovima. Moram priznati da sam ostala ugodno iznenađena kada mi je jedna djevojčica rekla da će sigurno ove godine za nastavak svog školovanja odabrati zanimanje koje je vezano uz mehaniku i automobile.

Shvaćaju li mladi praksu kao priliku?
Sve više i više mladih u Republici Hrvatskoj, ugledajući se na praksu koja je u ostalim zemljama Europske unije, želi u svoje slobodno vrijeme odrađivati stručnu praksu, raditi učeničke/studentske poslove kako bi uprihodili dodatna vlastita sredstva, a samim time i vidjeli određene poslovne procese. Ono što potvrđuju i naši poduzetnici je da većina njih nakon odrađene prakse odlazi sa pozitivnim stavovima koje su vidjeli i naučili te imaju želju nakon završenog srednjoškolskog ili fakultetskog obrazovanja nastavi svoju budućnost kod istih poslodavaca.

Dotaknimo se i uvijek aktualne teme odlaska mladih s našeg područja. Kakvo je stanje u tom pogledu?
U današnje vrijeme odlazak mladih na školovanje u inozemstvo, ali i u smislu mijenjanja poslova jedan je od procesa kojemu je između ostalog pridonijela i digitalizacija, brza izmjena i dostupnost informacija te se događa u svim zemljama. Ono što je nama u Krapinsko – zagorskoj županiji posebno važno je da je trend odlaska na rad u inozemstvo puno manji nego u ostatku države što je zasigurno i posljedica zdravog gospodarskog okruženja.

Prema zadnjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini u inozemstvo je odselilo 1069 stanovnika Krapinsko- zagorske županije, i tek četiri županije u Republici Hrvatskoj imaju manji broj odseljenog stanovništva. Iako je, nažalost, trend iseljavanja u porastu (1069 stanovnika u 2021. godini u odnosu na 593 stanovnika u 2017. godini), ono što nas veseli je pozitivan trend doseljenih iz inozemstva. Pa je tako 2017. godine doselilo svega 192 stanovnika iz inozemstva, dok je 2021. godine doselilo 1058 stanovnika.

Koja su glavna obilježja gospodarstva KZŽ?
Gospodarstvo Krapinsko- zagorske županije pretežno je izvozno orijentirano te naši poduzetnici ostvaruju pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene, uz kontinuirano povećanje izvoza. Prihod od prodaje u inozemstvu (izvoz) iznosi 672 milijuna eura i bilježi rast od 30,8 posto u odnosu na godinu ranije.

U našoj županiji postoje odlični primjeri tvrtki u kružnom odnosno cirkularnom gospodarstvu. To je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda.

Pošto je glavno obilježje našeg gospodarstva industrija, u 2022. godini izrodila se ideja organiziranja izložbe koja će na jedan novi način prikazati proizvode koji svakodnevno nastaju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tako je nastala ‘STRUCTIA’ izložba industrijskih instalacija koja ima za cilj prikazati industrijske proizvode u jednom novom obliku, koja daje priliku tvrtkama i njihovim zaposlenicima za kreativnošću, za prikaz održivog, zelenog, inovativnog, ali i jedinstvena prilika za približavanje industrijskih proizvoda i našim učenicima, studentima te svim ostalim posjetiteljima. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba