U cijelom Zagorju po ustanovama za starije i nemoćne ima tek 760 mjesta - nedovoljno

Općina Lobor u suradnji sa Županijom na EU fondove prijavila projekt izgradnje Centra za starije osobe 

Objavljeno: 24.03.2023. VH

Načelnica Lobora Ljubica Jembrih pohvalila se lijepim vijestima na svojem Facebook profilu. Naime, Općina je na Nacionalni plan oporavka i otpornosti prijavila izgradnju Centra za starije osobe, a time je i službeno započela realizacija ovog izrazito značajnog kapitalnog i socijalnog projekta, kako za Općinu, tako i za Krapinsko – zagorsku županiju koja je partner na projektu. 

– Projekt smo prijavili za sufinanciranje kako bi olakšali realizaciju ovako važnog, ali i financijski zahtjevnog projekta, te se nadamo pozitivnom ishodu – napisala je Jembrih.

Od velikog značaja 

Jedan je to od najznačajnijih i najvećih projekata na području općine kojim se nastoji odgovoriti na problem nedostatka dostupnosti usluga za osobe treće životne dobi. Naime, na području Lobora, kao i na području susjednih općina i gradova, trenutno ne postoji nijedan pružatelj socijalnih usluga za starije osobe, a nedostatak smještajnih kapaciteta vidljiv je i na razini županije. 

– Naši stariji koji su cijeli svoj radni vijek radili za boljitak mjesta, trebaju imati adekvatnu i kvalitetnu skrb. Zbog toga Općina kreće u veliki i značajan projekt koji se odnosi na izgradnju Centra za starije osobe s ciljem da osobama treće životne dobi na svom području možemo pružiti skrb kakvu zaslužuju. Socijalno smo osjetljiva općina koja, u suradnji sa svojim udrugama, brine o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a kroz izgradnju Centra će se pružati cjelovita skrb i osobama treće životne dobi – rekla je načelnica Jembrih.

Dodala je da će Centar nuditi uslugu smještaja za 93 korisnika, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka, psihosocijalne podrške, uslugu pomoći u kući te dodatnu uslugu privremenog smještaja. Uz ovo, u Centru će se nalaziti i prostor za liječnika obiteljske medicine te odjel za osobe s Alzheimerovim i drugim demencijama.

– Drago mi je da ćemo ovim projektom, osim stvaranja boljih uvjeta za osobe starije životne dobi i unapređivanja njihove socijalizacije kroz stvaranje novih sadržaja, doprinijeti otvorenju novih radnih mjesta na području općine Lobor, što će u konačnici sasvim sigurno potaknuti doseljavanje stanovništva na naše područje – poručila je načelnica.  

Trenutno nedovoljno 

Da upravo takav objekt, odnosno institucija, nedostaje potvrdila je i zamjenica župana Jasna Petek te izrazila zadovoljstvo što su Krapinsko – zagorska županija i Općina Lobor potpisale sporazum i prijavile projekt za čiju se realizaciju očekuje odobravanje sredstava iz fondova Europske unije u 100-postotnom iznosu.

– Drago nam je što je Općina iskoristila mogućnost prijave na natječaj jednog tako važnog projekta kao što je Centar za starije osobe. Na području Krapinsko – zagorske županije ima 13 obiteljskih domova i osam ustanova za starije i nemoćne, sve zajedno kapaciteta za oko 760 osoba što je nedovoljno za potrebe naše županije. Briga o osobama treće životne dobi i briga o starijima i nemoćnima briga je cijele društvene zajednice, stoga je Županija spremno prihvatila ulogu obveznog partnera u ovom projektu, jer svojim kapacitetima i iskustvom u pripremi i provedbi mnogih projekata može dati veliki doprinos realizaciji ovog važnog projekta – zaključila je zamjenica Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba