Uskoro bi trebao krenuti eksperimentalan program cjelodnevne škole

Školski dan od devet sati, šest novih predmeta, bez domaće zadaće…

Objavljeno: 23.03.2023. zagorjeinternational

Jučer je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljen program cjelodnevne škole koji će se eksperimentalno provoditi u 50 škola, a prema kojem će se uvesti šest novih predmeta, više tjelesnog, geografije, matematike i hrvatskog, a manje informatike, i bez domaće zadaće. To su samo neke od brojnih novosti, piše Index.hr.

Od 8 do 17

Novi su predmeti Prirodoslovlje, Društvo i zajednica, Praktične vještine, Informacijske i digitalne kompetencije, Svijet i ja te Drugi strani jezik. Školski dan trajat će od 8 do 17 sati, obavezna nastava trajat će do 15 ili 15.30, u okviru toga učenici imaju topli obrok, a slijedi drugi dio koji pohađaju učenici koji to odaberu, a to su izvannastavne aktivnosti do 17 ili 17.30 sati. Potom će slijediti izvanškolske aktivnosti koje ne pokriva proračun i mogu biti eventualno sufinancirane na neki drugi način.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je te objavilo Javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu, a u njega će biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda.

– Djeca nam nedovoljno dugo borave u samim školama i onu zadnju poziciju moramo promijeniti i promijenit ćemo s konceptom cjelodnevne škole – rekao je ministar Radovan Fuchs.

Više matematike, manje informatike

Što se tiče satnice, hrvatski i matematika će se tjedno povećati za jedan sat. Priroda i društvo, koja se sad sluša od 1. do 4. razreda, odnosno Priroda koja se sluša u 5. i 6. razredu, postaju Prirodoslovlje, te će ga dva sata tjedno slušati učenici od 1. do 6. razreda. Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju predmete Praktične vještine, Društvo i zajednica te obavezan drugi strani jezik u 4. razredu koji se potom sluša do kraja osnovne škole. Učenici koji neće ići na vjeronauk, morat će za izborni predmet odabrati Svijet i ja i predavat će se dva sata tjedno, a Informatika se smanjuje na jedan sat tjedno. Isto tako, povećava se i broj sati za Likovnu i Glazbenu kulturu od 1. do 4. razreda, te Tehničku kulturu i Geografiju od 5. do 8. razreda. Povećava se i satnica tjelesnog u 4. razredu, a taj predmet će, kako je najavljeno, predavati magistri kineziologije.

Prijedlog je objavljen na e-Savjetovanju gdje ga možete komentirati, a nakon eksperimentalne provedbe, koncept cjelodnevne škole za četiri godine trebao bi zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba