Šakom i kapom! Donirali smo čak 64 milijuna kuna vrijednog Covid cjepiva

“Da ne bi trunulo i stvaralo dodatni trošak, tu brigu ćemo prebaciti na drugoga”

Objavljeno: 22.03.2023. zagorjeinternational

Oporbeni zastupnici upozorili su u srijedu, tijekom rasprave o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2021. da smo, zato što smo nabavili previše cjepiva protiv covida-19, samo u toj godini ga donirali u vrijednosti većoj od 64 milijuna kuna. 

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić je, podnoseći izvješće, rekao da je službena razvojna pomoć Hrvatske u inozemstvu u 2021. iznosila 624,22 milijuna kuna, što je porast od 20,8 posto u odnosu na 2020. Time je, poručio je, nastavljen trend povećanja ukupnog godišnjeg izdvajanja Hrvatske za provedbu razvojnih i humanitarnih projekata u inozemstvu.

Lucić je pojasnio da je to povećanje dominantno generirano donacijama cjepiva protiv covida-19 koje su dodijeljene bilateralnim putem te kroz multilateralni mehanizam za dijeljenje cjepiva Covax, a na što se odnosilo 10,3 posto ukupnog iznosa te pomoći. Donirano je cjepiva protiv covida-19 u vrijednosti 64 milijuna kuna i to BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Vijetnamu, Ruandi i Butanu, a putem mehanizma COVAX Siriji, Egiptu, Indoneziji, Tadžikistanu i Pakistanu, piše Jutarnji list

Nino Raspudić (Klub Mosta) rekao je da je zbog nerazumno velike nabave količine cjepiva protiv covida-19 samo u 2021. godini kroz donaciju naša zemlja uludo bacila više od 64 milijuna kuna.

– Sada da to cjepivo ne bi trunulo i ne bi stvaralo dodatni trošak kao zbrinjavanje medicinskog otpada tu brigu ćemo prebaciti na drugoga pa ćemo ga donirati – kazao je Raspudić te se upitao koliko je doniranih cjepiva u zemljama kojima su donirane zaista utrošena, a koliko ih je bačeno i zbrinuto kao medicinski otpad. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba