Odobrena bespovratna sredstva za uređenje Belih kipi

Varaždin postaje ‘Novi europski Bauhaus’

Objavljeno: 21.03.2023. zagorjeinternational

Grad Varaždin je u listopadu 2022. godine u suradnji s 11 partnera iz Španjolske, Mađarske, Latvije i Hrvatske prijavio projekt uređenja Belih kipi na temelju idejnog projekta dostavljenog Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a kojim se planira rekonstrukcija bivših vojnih hangara u prostor namijenjen za sport i rekreaciju. Kako podsjećaju iz Grada, 2020. godine s Ministarstvom je sklopljen Ugovor o darovanju Gradu Varaždinu nekretnine – bivšeg vojnog skladišta ‘Pri beli kipi’ namijenjenog razvoju sportsko-rekreacijskog centra. 

Temeljem toga, Gradu Varaždinu i Razvojnoj agenciji Sjever DAN odobreno je sufinanciranje uređenja prostora ‘Beli kipi’ kroz projekt LIFE Bauhausing Europe u iznosu od 669.873,50 eura, odnosno 368.026,50 eura bespovratnih sredstva. 

Zajedno s osiguranim sredstvima iz obveznica, u sljedećih 48 mjeseci trajanja projekta, kroz više njegovih faza, sredstva će se utrošiti na: sudjelovanje zainteresiranih građana, udruga i institucija u razradi idejnog rješenja, izradu projektne dokumentacije i izdavanje potrebnih akata za građenje, zelenu javnu nabavu za izvođenje radova, izvođenje radova na adaptaciji i uređenju odabranog objekta, okoliša uz objekt te monitoring u smislu utjecaja projekta na zajednicu. 

– Zadovoljan sam što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznali inicijativu Europske unije pod nazivom Novi europski Bauhaus, aplicirali zanimljivim projektom i za njega uspjeli dobiti čak 60 posto bespovratnih sredstava, odnosno sufinanciranje za više faza projekta uređenja Belih kipi. To je popriličan iznos ako se prisjetimo da je bivša vlast cijeli projekt Belih kipi htjela financirati iz obveznica Grada Varaždina. U suradnji sa zainteresiranim partnerima, energetski ćemo obnoviti i urediti jedan od postojećih hangara i okolni prostor u sportsko-rekreacijsko-edukativni centar koji će biti u korist svih građana – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. 

Tema projekta je cirkularna ekonomija i kvaliteta života, a cilj projekta je u suradnji s budućim korisnicima definirati potrebne sadržaje i budući izgled jednog od postojećih vojnih hangara te okoliša, na temelju vrijednosti Novog europskog Bauhausa – održivosti, estetike i uključivosti. Projekt su zasad podržale Udruga nordijskog hodanja i pješačenja “Drava“, Udruga škole u prirodi “Virtus“, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!“, Gradski muzej Varaždin (Prirodoslovni odjel) i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, streličarski klub “Cekin“ i rafting klub “Matis“, a slijede razgovori i s ostalom zainteresiranom javnošću. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba