Međimurska županija baš u inat nastavlja s ulaganjima u zdravstveni sustav

“Dok sam župan, neću potpisati nijedan dokument kojim će se pokušati ukinuti neki od odjela”

Objavljeno: 21.03.2023. zagorjeinternational

Danas je u Međimurskoj županiji održana konferencija za medije o odluci Hrvatskoga sabora kojom su odbijeni amandmani saborskih zastupnica iz Međimurja Boške Ban Vlahek i Andreje Marić te u usvojene izmjene Zakona za zdravstvenoj zaštiti nije uvrštena mogućnost očuvanja regionalnog statusa županijskih i općih bolnica. To znači da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec s prvim danom iduće godine preuzima država.  

Status najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove u Međimurskoj županiji, ne otvara samo pitanje ulaganja, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude kojima je bolnica više od ustanove.  

– Ovaj Zakon o zdravstvenoj zaštiti ima i dobrih elemenata te je u nekim segmentima prepoznao probleme poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, rane intervencije u djetinjstvu, smanjenje lista čekanja, uvođenje reda u sustav, no ono što smatram da je duboko pogrešno je centralizacija sustava općih i županijskih bolnica – istaknuo je župan Matija Posavec.

Župan Posavec je konstatirao kako je 77 saborskih zastupnika procijenilo da netko tko sjedi u Zagrebu i netko tko je postavljen, a ne izabran, najbolje poznaje potrebe Međimurja ili bilo kojeg drugog kraja Hrvatske, od onih koji su direktnom voljom građana izabrani da obnašaju vlast u svojim sredinama.  

– Preuzimanje osnivačkih prava neće riješiti probleme u hrvatskom zdravstvu zato što dugove ne stvaraju opće i županijske bolnice, već ustanove pod ingerencijom države – kliničke bolnice i centri. Nikada nije napravljena detaljna analiza limita, odavno definiranih prema čudnim kriterijima – rekao je župan.

Članak 129.a Ustava RH govori da županije obavljaju poslove koji se odnose na zdravstvo, razvoj mreže zdravstvenih ustanova i kako se prilikom određivanja djelokruga rada županija mora voditi računa o širini i prirodi poslova te zahtjevima učinkovitosti i ekonomičnosti.  

– Međimurska županija, neovisno o prijenosu osnivačkih prava, zadržava vlasnička prava jer je to Ustavom neotuđivo. I nikada, dok sam župan, neću potpisati nijedan dokument kojim će se samo pokušati ukinuti neki od odjela, zaustaviti neke od investicija ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava koji smo zacrtali. U inat pogrešnim odlukama kojima je cilj preuzimanje osnivačkih prava nad našom bolnicom, nastavljamo sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, nastavljamo obnovu naših odjela, zgrada, nabavljanje opreme te ulaganja u medicinski kadar – poručio je Posavec.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalu skrb te predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač dodaje da usvojene izmjene Zakona ne prate upute ni pojašnjenja kako nove odredbe provesti u praksi te je naglasila da je odluka Sabora štetna za Međimurje.

Saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić oštro su reagirale na ignoriranje interesa Međimurja u Hrvatskom saboru.  

– Samo od 2017. do danas u našu je bolnicu uloženo više od 195 milijuna kuna, oni koji su u predizbornoj kampanji naglašavali suradnju s regionalnom i lokalnom samoupravom te poštivanje načela decentralizacije, sada to krše. Je li ovaj Zakon decentralizacija koju su obećali?! Saborski zastupnici Dražen Srpak i Veljko Kajtazi, ljudi koji tvrde da brane interese Međimurja, glasali su ZA prelazak naše Bolnice u ruke države – naglasila je Boška Ban Vlahek, a zastupnica Andreja Marić dodala da država nema sluha, plana ni vizije kako riješiti problem financiranja u zdravstvu te da se nije pokazala kao dobar gospodar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba