Sezona požara jedva da je krenula, a po Zagorju se već dimi na veliko

ZAGORCI, KAJ RADITE? Čak pet požara zabilježeno tijekom vikenda, među njima tri požara na otvorenom

Objavljeno: 20.03.2023. VH

Zagorska je policija izvijestila da je tijekom proteklog vikenda zabilježila tri požara suhe trave i niskog raslinja do kojih je došlo na poljoprivrednim zemljištima u Cigrovcu, Keblu i Rusnici. U požarima nije bilo štete niti ozlijeđenih osoba. 

Nadalje, manji je požar zabilježen na terasi obiteljske kuće u Malom Taboru, a jedan je zabilježen na krovištu gospodarskog objekta u Komoru Začretskom. U tim požarima je nastala materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nema.

U petak je u Cigrovcu 53-godišnjakinja spaljivala suhu travu na svojem zemljištu, prilikom čega je vatra izmakla kontroli i proširila se čitavom parcelom. Nema štete, požar su ugasili pripadnici DVD-a Pregrada, a protiv 53-godišnjakinje podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara. 

Zatim, u nedjelju oko 15 sati je u Malom Taboru, 33-godišnjakinja na terasu obiteljske kuće odložila plastičnu kantu s vrućim pepelom uslijed čega se zapalila kanta i stvari koje su se nalazile pored. Nastala je manja materijalna šteta i nema ozlijeđenih osoba. Požar su ugasili ukućani do dolaska vatrogasaca.

Također, u nedjelju je oko 11 sati u Komoru Začretskom, 39-godišnjak na dvorištu spaljivao suho granje, prilikom čega je zbog vjetra došlo do prijenosa vrućeg pepela na sijeno u potkrovlju gospodarskog objekta. Vatra se potom proširila na krovište gospodarskog objekta koje je u potpunosti izgorjelo. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Sveti Križ Začretje, Bedekovčina i JVP Zabok. Nema ozlijeđenih osoba. Vlasnica, 72-godišnjakinja oštećena je za nekoliko tisuća eura. Nadalje, protiv 39-godišnjaka podnijet će se prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.   

Iz policije su izvijestili da je ove godine, na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska, zabilježeno 29 požara na građevinskim objektima i otvorenim prostorima. S ciljem prevencije, policija upozorava građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar.

– Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba