Automobili su pogubniji za životinje više od bolesti, lova ili grabežljivaca

“Svi napori za očuvanjem su uzaludni kad čak trećina pogine pod kotačima”

Objavljeno: 19.03.2023. zagorjeinternational

Učinak smrtonosnih naleta vozila na životinje “daleko je šokantniji” nego što se to ranije smatralo, upozorili su britanski znanstvenici temeljem analize životinjskih populacija diljem svijeta, objavila je Hina, a prenosi Slobodna Dalmacija.  

Pokazalo se da je sudar s vozilima na cestama najčešći uzrok stradavanja gotovo trećine (28 posto) od 150 proučavanih životinjskih populacija – češći od bolesti, lova i grabežljivaca.  

Znanstvenici kažu da njihovo otkriće, nedavno objavljeno u časopisu Biological Reviews, upućuje na to da bi neke od populacija sisavaca mogle doseći “prekretnicu”, kritični prag čije bi prelaženje moglo imati nepovratne posljedice.  

– Opseg smrtonosnih naleta vozila na životinje je daleko šokantniji nego što smo ranije zamišljali i jasno je da upućuje na moguću prekretnicu za neke divlje populacije – rekla je glavna istraživačica Lauren Moore sa Sveučilišta Nottingham Trent.  

Dva istraživanja, koja su se usredotočila na Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrila su da su ceste razlog 29-postotne smrtnosti tvorova i 25-postotne smrtnosti ježeva.  

Moore je kazala da istraživanje o tvorovima pokazuje da su vrijeme, novac i napori uloženi da se izliječe bolesne ili ozlijeđene životinje “poništeni cestama” i da “će napori da se pomogne i ponovno uvedu (u okoliš) ugrožene vrste biti ograničeni cestama”.  

– Premda se neobrađeni podaci o broju ubijenih životinja ponekad mogu činiti relativno niskima, smrtonosni naleti vozila na životinje izravno i neizravno doprinose stopama smrtnosti koje su veće od stopa razmnožavanja, što populacije čini ranjivima – istaknula je.  

Skupina je također otkrila da je u nekim populacijama životinja i do 80 posto smrtnosti izazvano sudarima s vozilima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba