Povratak izumrle slavonske životinjice

Svi ga zaboravili, a on lagano i dalje gricka

Objavljeno: 19.03.2023. zagorjeinternational

Nekadašnji stanovnik slavonske ravnice, glodavac slijepo kuče, koji je u 19. i početkom 20. stoljeća obitavao od Vinkovaca do Sremske Mitrovice, u drugoj polovici 20. stoljeća je gotovo nestao, a još od 1984. nije viđen na terenskim istraživanjima, stoga je proglašen izumrlom vrstom.  

Kako bi ovo bila ipak sretna vijest, pobrinuli su se stanovnici Vučedola kod Vukovara, koji javljaju senzacionalni pronalazak kolonije ovog zaboravljenog glodavca

– Vidjela sam u vrtu da se stabljika poriluka trese. Muž je štihačom izvukao čudnu dlakavu životinju, veću od krtice, bez repa i očiju – ispričala je za Hrvatski radio Vukovar Snježana Ištuk te dodala da im je slijepo kuče pojelo 80 posto biljaka krumpira, prenosi Telegram

Fotografije ovog glodavca poslala je u Javnu ustanovu za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko – srijemske županije, a voditelj ustanove Pavao Dragičević ih je pregledao te je odmah po dojavi izašao na teren.

– Radosna je vijest čuti da postoji živa kolonija slijepog kučeta na Vučedolu. Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sada više nećemo smatrati izumrlom vrstom. Doći će specijalizirana ekipa iz Zagreba i obaviti genetska istraživanja kako bismo doznali porijeklo ovih vučedolskih glodavaca o čijem sam pronalasku već obavijestio ministarstvo – kazao je Dragičević.

Uz to, voditelj Javne ustanove je dodao i kako će vlasnicima podmiriti nastalu štetu te možda preseliti koloniju ovih glodavaca na drugu lokaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba