Uz gostovanje znanstvenika Ivana Zvonara i Rajka Fureša

U zabočkoj Gimnaziji obilježeni Dani hrvatskoga jezika

Objavljeno: 18.03.2023. zagorjeinternational

Nakon nekoliko godina pandemije, Gimnazija Antuna Gustava Matoša u Zaboku vratila se svojoj tradiciji, te je 15. ožujka prigodnim predavanjem za sve učenike i nastavnike obilježila Dane hrvatskoga jezika koji se u cijeloj Hrvatskoj slave od 11. do 17. ožujka. 

U zavičajni krajolik i domoljubnu atmosferu gimnazijalce je uvela učenica 3. J razreda Magdalena Guntner izvrsnom izvedbom Matoševe pjesme ‘Kod kuće’ kojom je sudjelovala na ovogodišnjoj županijskoj smotri ‘LiDraNo’ u Krapini. 

U goste su stigli i mr. sc. Ivan Zvonar, autor knjige “Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti” i dr. sc. Rajko Fureš, stoloravnatelja udruge ‘Muži zagorskoga srca’ koja je nakladnik knjige. 

Ovo je treći put da su uvaženi znanstvenici gostovali u Gimnaziji. Ove godine predstavljen je treći dio spomenute trilogije “Od Vinka Žganca do naših dana”. Zvonar je upoznao učenike s prvim tiskanim i najznačajnijim djelima na kajkavskom jeziku prigodnim kratkim predavanjem, a publiku je također upoznao  s pojmom pučke usmene književnosti ističući važnost i kvalitetu kajkavskih pjesama ukazujući na tematsku sličnost, ali i varijante europskih romantičarskih motiva i balada. 

Fureš je učenike upoznao s radom udruge u proteklih 20 godina te ispričao da Udruga kontinuirano djeluje na reafirmacija hrvatskoga kajkavskog jezika, književnosti i kulture i očuvanju tradicijske kulture Hrvatskoga zagorja. Organizator je  brojnih izložbi i koncerata, a u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini od 2002. godine organizira znanstveni skup “Hrvatski kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“. Također, Fureš je informirao učenike i da je Udruga sudjelovala u postavljanju mnogih spomenika u Zagorju hrvatskim i kajkavskim velikanima od kojih je jedna i bista Antuna Gustava Matoša ispred Gimnazije.

Program je organizirala i vodila profesorica Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka Matice hrvatske iz Zaboka. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba