Saborski zastupnik Jenkač sa sjednice Odbora za poljoprivredu poručio:

“Povucite pravilnik koji je loš jer ćemo imati smanjenje obrade zemlje, a time i manje poljoprivrednika”

Objavljeno: 18.03.2023. zagorjeinternational

Nakon tematske sjednice Odbora za poljoprivredu koja se održala u Novom Marofu, na 93. sjednici poljoprivrednog Odbora, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač oštro je kritizirao sadašnju studiju projekta određivanja područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima čija je izrada prethodila pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima koji je trenutno u fazi javnog savjetovanja. 

Sjednici su nazočili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te državni tajnik Ljubomir Majdak.

‘Ne valja’

Jenkač je pojasnio kako je područje Novog Marofa područje s otežanim uvjetima za sve poljoprivrednike. Kao razloge za to naveo je nagibno i kiselo tlo, mali postotak humusa u tlu, eroziju tla, sušu i elementarne nepogode. Međutim, unatoč navedenom, Novi Marof nije područje otežanih uvjeta.

– Svi ste čuli za Vidovečko zelje. Ista zemlja, općina do općine, sve je isto i sad su dvije općine – Petrijanec i Sračinec dobile otežane uvjete. Kad ste jučer pogledali oko Novog Marofa vidjeli ste kilometre ravnice? Ne, brijeg na brijegu! Prema analizi koja je preda mnom, za područje Novog Marofa sve je lošije od lošijeg – izjavio je Jenkač.

Spomenuo je i kako svugdje, pa tako i u Novom Marofu, postoje brojne različite vrste tla te da poljoprivrednici nemaju samo jednu parcelu, već više njih te tako ponudio i rješenje Ministarstvu poljoprivrede.

– Ne koncentrirajte se na jedinice lokalne samouprave jer svako tlo na našem području je različito. Katastrofa je da se definira kakvo je tlo po jedinicama lokalnih samouprava. U Novom Marofu, a i u brojnim drugim regijama, sigurno imamo dvadesetak različitih vrsta tla. Ministarstvo ima sve podatke, koncentrirajte se na svaku parcelu posebno i prema tim podacima dajte poticaje – rekao je Jenkač i naglasio kako je sadašnja studija kojom se koriste – loša.

Poručio je državnom tajniku Majdaku kako bi bilo najbolje da se krene ispočetka jer pravilnikom o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima ne potiču ljude na bavljenje poljoprivredom.

Ministrica se složila

– Kad vidim kako se poljoprivrednici na području Novog Marofa, ali i na području cijele 3. izborne jedinice bore pronaći malo bolju zemlju pitam se “Pa zašto bi se oni više bavili poljoprivredom?”. Ovaj pravilnik je njima poticaj da se prestanu baviti poljoprivredom. Povucite pravilnik koji je loš jer ćemo imati smanjenje obrade zemlje te samim time i manje poljoprivrednika – oštro je poručio Jenkač.

Ministrica poljoprivrede Vučković složila se s Jenkačem oko izmjene pravilnika oko lokalnih samouprava te je rekla kako će predložiti promjenu i komisiji. 

– Kompenzacije ćemo napraviti kako bi tim ljudima bilo lakše. Što se tiče starosti određenih podataka, to stoji – stavila sam u postupak plan izrade novih pedoloških karata – izjavila je Vučković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba