Nezadovoljni ravnateljem, za ponedjeljak najavili i mirni prosvjed

Vozači saniteta iz Varaždina umjesto pacijenata prevoze pakete: “Pa nismo mi dostavna služba”

Objavljeno: 18.03.2023. zagorjeinternational

Vozači saniteta iz Varaždinske županije, osim prijevoza pacijenata, prevoze i poštu, barem se tako čini prema fotografijama koje je objavio RTL, piše Index.hr., a nezadovoljni radnici spremaju se i na prosvjed.

Televizija je objavila fotografiju snimljenu u jednom sanitetskom vozilu na kojoj se na mjestu za pacijente, nalazi hrpa pošiljaka koje vozači saniteta iz Varaždina razvoze po zagrebačkim bolnicama.

– Sanitet pruža usluge transporta Varaždinskoj bolnici paketa i svih ostalih paketa koji su potrebni za Zagreb. Pa nismo mi dostavna služba, mi vozimo pacijente, a ne pakete i ostale stvari, a i to se sve skupa naplaćuje – rekao je voditelj Odjela za sanitet u Sindikatu ‘Zajedno’ Vladimir Markuš.

70 kuna po paketu

Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije od Varaždinske bolnice naplaćuje to 70 kuna po paketu, a ugovor je sklopljen prije 11 godina. Potpisala ga je bivša uprava, no sadašnji ravnatelj Zavoda u tome ne vidi ništa sporno.

– To nisu poštanski paketi, to su materijali i uzorci iz Varaždinske bolnice koji se voze u kliničke bolnice i kliničke bolničke centre u Zagrebu, koji ne mogu ići običnom poštom – rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Sindikalist Markuš kaže kako prijevoz takvih paketa zahtjeva posebno vozilo i da je nedopustivo da se oni prevoze u prostoru u kojem se voze pacijenti. 

Ravnatelj Zavoda kaže da oni nisu jedini koji rade na ovaj način, no iz sindikata tvrde suprotno.

– Vozač koji to stalno radi se svako jutro svađa oko toga, jer puno vremena gubi, čak više vremena nego da razvozi pacijente po bolnicama – rekao je jedan vozač saniteta u NZHM-u Varaždinske županije.

Ni ministar Vili Beroš nije upoznat s ovakvom praksom.

– Po meni to ne izgleda logično. Imaju li toliko slobodnog vremena pa da mogu koristiti sanitet za prijevoz pošiljaka? Ne mogu vjerovati da je tome tako – izjavio je.

Inače, nezadovoljstvo među radnicima ključa već dulje vrijeme. Traže hitnu smjenu ravnatelja. Optužuju ga za mobing, ali i neisplatu covid-dodatka. Cijela se situacija trebala raščistiti na sastanku.

Mirni prosvjed

– I kad je došlo vrijeme sastanka koji su oni odredili da bude u 11 sati, nisu se pojavili. Ja sam ih zvao u pola 12, javio se njihov povjerenik, gospodin Juhas, i rekao da on nema što sa mnom razgovarati, da je sve utuženo i poklopio slušalicu – dodao je Smoljanec.

Radnici za ponedjeljak u Varaždinu najavljuju i mirni prosvjed, između ostalog s porukom ‘trebamo se brinuti za pacijente, a ne za poštu’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba