VARAŽDIN: Održana javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

“Trebamo voditi brigu o zdravlju, odazovite se na pregled, ne košta ništa”

Objavljeno: 17.03.2023. zagorjeinternational

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, a svojim su je dolaskom podržali i varaždinska dožupanica Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

Organizatori obilježavanja su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin i patronažne službe Doma zdravlja Varaždin. 

Tijekom akcije, građanima je ponuđeno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, prezentirano im je testiranje na okultno krvarenje u stolici te su dobili savjete o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Da ovakve akcije imaju značajan cilj, rekla je dožupanica Zagorec.

– Cilj im je osvješćivanje javnosti o karcinomu debelog crijeva, ali i ukazivanje na postojanje mogućnosti njegovog ranog otkrivanja i prevencije. Mi smo ovdje prisutni kako bi dali snažnu podršku ovoj javnozdravstvenoj akciji otkrivanja raka debelog crijeva s obzirom da nam podaci ne idu u prilog. Naime, Hrvatska zauzima treće mjesto među europskim zemljama po smrtnosti od raka debelog crijeva. Stoga želim pohvaliti rad Zavoda za javno zdravstvo koji je od 2007. godine uključen u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Ujedno je Opća bolnica Varaždin preuređenjem novog odjela otvorila dodatne termine za kolonoskopiju kako bi osobe s pozitivnim nalazom čim prije ušle u obradu – rekla je zamjenica Zagorec.

Dogradonačelnik Marković ovom je prilikom istaknuo kako je važno zajedničkim akcijama podizati svijest građanima o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva te pružiti podršku oboljelima. 

– Preventivnim pregledima mogu se i spriječiti i zaustaviti ovako teške bolesti, zato treba voditi brigu o svojem zdravlju, posebice naši građani u ciljanim dobnim skupinama između 50. i 74. godine. Pozivam sve naše sugrađane da se odazovu pozivu na preventivni pregled, ne košta ih ništa, a može značiti život – rekao je zamjenik gradonačelnika.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba