VLADAJUĆI ODLUČILI: Roditelji njegovatelji moraju odmah na burzu nakon što im umre dijete

“Klub HDZ-a i svi njegovi pridruženi članovi, sram vas može biti”

Objavljeno: 17.03.2023. zagorjeinternational

Danas se u Hrvatskom saboru glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi prema kojima bi roditelj njegovatelj, nakon što mu prestane taj status, imao pravo na punu naknadu u trajanju još šest mjeseci, a HDZ-ovci su to odbili, piše Index.hr

77 zastupnika vladajuće koalicije prihvatilo je zaključak da vlada do 15. srpnja mora poslati izmjene Zakona u sabor, ali odbili su da se to napravi odmah, nakon čega je oporba napustila sabornicu.

Treba produljiti rok

Izmjenama zakona koje je predložila Anka Mrak Taritaš (Centar), roditelji njegovatelji bi nakon smrti djeteta naknadu primali još šest mjeseci, ne bi odmah morali na burzu. Riječ je o oko 5000 roditelja kojima po sadašnjem zakonu status prestaje smrću djeteta.

– Treba im produljiti rok za naknadu barem šest mjeseci, tim više što to neće značajno financijski opteretiti proračun – rekla je zastupnica i navela da bi država trebala izdvojiti dodatnih 200-tinjak tisuća eura.

Vlada je to odbila i najavila cjelovito zakonsko rješenje.

Također, izglasano je i da Vlada do ljetne stanke saboru treba dostaviti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa i prava roditelja njegovatelja, uključujući i produljenje prava na naknadu nakon smrti djeteta o kojem je brinuo.

– Nakon što im umre dijete koje su njegovali cijeli život, roditeljima treba produljiti pravo na naknadu i omogućiti da gubitak odžaluju u miru – rekla je Mrak Taritaš.

– Ne dati roditeljima mogućnost prilagodbe nakon smrti djeteta od barem pola godine i naknadu bila bi stvarno sramota – dodao je Mostov Božo Petrov. 

– Zar nemate nimalo grižnje savjesti, ne želite podržati prijedlog o produljenju prava na naknadu samo jer je došao od oporbe? Bit ćete upamćeni da ste bili i ostali na krivoj strani povijesti –  poručio je vladajućima Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

Nada Murganić (HDZ) je prije sjednice za novinare rekla da je cilj izmjena koje se očekuju od Vlade da se cjelovito i temeljitije riješe prava osoba s invaliditetom, posebno najranjivijih skupina, djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja. Dodala je da se radi o produljenju korištenja naknade za status roditelja njegovatelja i nakon smrti djeteta.

– To pravo je nešto što ćemo svakako podržati, ovim zaključkom na neki način dajemo garanciju da će to u Zakonu biti predviđeno – kazala je. 

Članovi Udruge Sjena i ostali roditelji njegovatelji koji su došli na Markov trg ostali su potpuno shrvani nakon odluke, a neki su i plakali, prenosi Jutarnji list.

‘Ne odustajemo’

– Osjećam se užasno tužno. Roditelji koji su za nas dali cijeli svoj život, žrtvovali svoj posao i karijere za nas, i kada im se desi najgore u životu, smrt njihovog djeteta umjesto da su tu institucije, oni nas sputavaju, ali mi im poručujemo – mi ne odustajemo, mi smo borci koji se bore za svoja prava – rekla je Laura Soče o kojoj brine majka njegovateljica. 

Suzana Rešetar iz Udruge Sjena poručila je kako osjeća sram jer je dijete rodila u ovakvoj državi.

– Pozivamo Plenkovića da napravi reda u svojoj stranci. Da poduzme mjere da se ovo jednom okonča. Klub HDZ-a i svi njegovi pridruženi članovi, sram vas može biti – poručila je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba