U saboru jučer ponovno pokrenuto pitanje obrane od tuče

SEZONA TUČE JE PRED VRATIMA, PAVIĆ UPOZORAVA: Imamo stvarno velikih problema, a sustav obrane je gotovo u cijelosti van funkcije

Objavljeno: 16.03.2023. zagorjeinternational

S obzirom na to da se bliži sezona tuče koja je prošle godine nanijela velike štete na sjeveru Hrvatske, na jučer održanoj 15. sjednici Hrvatskoga sabora raspravljalo se i o obrani od tuče, a temu je pokrenuo saborski zastupnik iz kluba Socijaldemokrata Željko Pavić.

– Moram progovoriti o obrani od tuče u Hrvatskom zagorju, Krapinsko – zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko – bilogorskoj županiji jer imamo stvarno velikih problema – započeo je.

– Kao što znate, prošle godine su oni koji su godinama gledali u nebo prije nevremena, naši raketari, oni koji poznaju te oblake i zbivanja oko vremena i vremenskih prilika, najavili da će tuče biti sve jače i jače. I bile su katastrofalne. Možemo reći stvarno da su imale razarajuću moć. Nažalost, sva ta nevremena koja se dešavaju, zbog drugačijih vremenskih prilika i meteoroloških promjena, posebice utječu na sjeverozapad Hrvatske. Ono što smo mi htjeli poduzeti je da se opet pokrene sustav obrane od tuče, no to nam nije uspjelo. Možemo slobodno reći da je sustav obrane od tuče trenutno u izuzetno lošem stanju, odnosno da je gotovo u cijelosti van funkcije – kazao je Pavić.

Sustav uništen

Podsjetio je da je upotreba protugradnih raketa ukinuta 2020. godine, a istovremeno, raketari su ostali bez rada radio veza i time je mreža sustava obrane od tuče gotovo pa uništena.

– Nakon prozivki Ministarstva poljoprivrede u rasprave se uključio i Državni hidrometeorološki zavod koji stalno ponavlja kako je obrana od tuče neefikasna te da nije znanstveno dokazana njezina učinkovitost – nastavlja Pavić.

– Bez obzira na to, mi znamo da smo i prije imali velika nevremena, međutim takve posljedice od tuče nisu bile. Tuča koja je padala prošle godine u Hrvatskom zagorju napravila je pravu katastrofu – uništavala je domove, automobile, a da ne govorimo o poljoprivrednim kulturama. Najveća šteta napravljena je u dugogodišnjim nasadima kao što su voćnjaci i vinogradi. 

Naglasio je zatim da je nakon toga u Zagorje stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te obećala pomoć, ali se od toga nije dogodilo ništa.

– Naši su sugrađani upućeni na osiguravajuća društva da si osiguraju nasade i da će tako imati naknadu štete. Međutim, danas kada dođete u osiguravajuće društvo, onda vam osiguraju nasade u periodu kad u pravilu tuče nema. Ove godine se desilo da smo imali tuču prije par dana u Kumrovcu. Na sreću, nije padala dugo i nije napravila veliku štetu, ali s obzirom na to da je vegetacija tek krenula, da je ta tuča sada bila malo krupnija i dugotrajnija, štete bi bile velike – rekao je Pavić. 

Tvrdi i da Ministarstvo poljoprivrede krši zakone RH.

Peticija 

– Krše se Zakon o obrani od tuče koji je još uvijek na snazi, on nije ukinut. Uz to se krši poslovnik Hrvatskog sabora neodgovaranjem na postavljena pitanja. Ovdje sam ja postavio pitanje ministrici kad je rekla da će ići u Hidrometeorološki zavod na razgovor, zamolio sam je ovdje na ovoj govornici, da mi pošalje informacije što je dogovoreno i kako će se postupati u ovoj godini što se tiče obrane od tuče. Odgovor nisam dobio. Isto tako se krši Zakon o medijima i pristupu informacijama, budući da se ne odgovara na pitanje medija iako su ta pitanja upućena više puta – dodaje zastupnik.

– Nemojmo zaboraviti da je u proračunu predviđen dio sredstava, ali samo za uništenje preostalih raketa i materijala koji je ostao. Nema se namjeru krenuti u obranu od tuče. Amandman je odbijen sa širokim i dugačkim obrazloženjem od DHMZ-a, međutim od toga ništa. Isto tako, u jednom mediju u Hrvatskom zagorju se digitalno potpisivala peticija, prikupljeno je 12.500 potpisa. Zagorje International je prikupio te potpise koji traže da se ponovno uvede sustav obrane od tuče. Nadam se da  to čuje ministrica i ljudi iz DHMZ-a – poručio je na kraju Pavić.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba