Uspjeh nije došao preko noći, ali Međimurci su otkrili u čemu je tajna

Na najljepšem vidikovcu predstavljena prestižna nagrada Green Destinations

Objavljeno: 16.03.2023. zagorjeinternational

Na Mađerkinom bregu danas je predstavljeno novo postignuće Međimurske županije – prestižna nagrada Green Destination koja je dodijeljena na nedavno održanom najvećem sajmu turizma u Berlinu. Međimurje je prva regija u Hrvatskoj te četvrta u svijetu koja je pristupila certificiranju te ispunila uvjete za dobivanje renomirane nagrade za održivi turizam. Tako je s najljepšeg vidikovca, smještenog u općini Štrigova, u Robadju, poslana vijest o velikom dosegu Međimurske županije i njezine Turističke zajednice.

– Na ovom zelenom brežuljku okupili su se svi dionici jednog vrlo zahtjevnog procesa koji je okrunjen uspjehom zbog kojeg smo ponosni – osvajanja srebrne oznake Green Destination, prestižne nagrade za održivi turizam. Uspjeh nije došao preko noći niti je rezultat rada jednog čovjeka, već je riječ o dobro planiranoj i provedenoj strategiji – kazao je župan Posavec, naglasivši kako ova nagrada govori o promišljenom putu prema očuvanju vrijednosti i načinu prezentacije vlastitoga blaga bilo da je riječ o prirodnim resursima, kulturno-povijesnom blagu, našoj enološkoj i gastronomskoj ponudi…

– Sve nagrade koje smo zadnjih godina osvajali samo u području turizma svim našim nastojanjima da budemo još uspješniji i bolji daju smisao. Drago mi je što su sve naše agencije i ustanove usmjerene prema projektima koji garantiraju da ćemo novim generacijama ostaviti viši standard i više vrijednosti. Zato zahvaljujem svakom našem stanovniku koji je pridonio ovom uspjehu uređenjem svog falačeca vlastite okućnice te čuvanjem naših vrijednosti – zaključio je župan.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je da su destinacije s oznakom Green Destination najcjenjenije u svijetu turizma i da ova prestižna nagrada time Međimurju otvara neslućene mogućnosti.

– U zahtjevnom procesu certificiranja bilo je mnogo sudionika i svi su zaslužni za ovaj uspjeh. Ova nagrada pripada svim ljudima našega kraja i predstavlja našu kvalitetu života – dodao je Grula.

– U našoj strategiji smo zapisali da smo destinacija u pokretu koja nudi suživot s prirodom na najljepši mogući način te ustrajemo na ‘zelenoj tranziciji’ odnosno projektima koji podrazumijevaju čuvanje naše bioraznolikosti – istaknula je, u ime sudionika uključenih u dobivanje certifikata, zamjenica direktorice REDEA-e Ana Kralj.

– Počeli smo zapažati da se puno gostiju vraća baš zbog ekoloških oznaka jer je to pokazatelj načina na koji postupamo prema gostima, na koji način je pripremljena hrana, na koji način tretiramo i vodimo brigu o čistoći, tako da je jako bitno, ako želiš veći segment kupovne moći koji to prepoznaje, imati takav certifikat. Green certifikat nije samo kruna destinacije, već predstavlja u svijetu kao ljude i sudionike u turizmu kojima je stalno do međimurske prirode. Prirodu koju smo zatekli moramo ostaviti i naraštajima koji dolaze i to je zadatak svih nas. Zato je važan održivi razvoj u općem smislu pa tako i u turizmu – rekla je generalnadirektorica Termi Sveti Martin Nuša Korotaj, koji su najveći generator turističkih noćenja te stoga i nose jako veliku odgovornost po pitanju razvoja turizma i utjecaja na okoliš.

Istaknula je kako je suradnja s Turističkom zajednicom Međimurske županije, a onda i lokalnim zajednicama, ali i županijskom turističkom posebna simbioza koja donosi baš ovakve rezultate jer bez zajedništva nema ni rezultata.

Učenici osnovne škole Štrigova Emily Novak, Azra Žibek, Petar Petek i Marko Grbavec te članovi Zrinske garde Čakovec uljepšali su program predstavljanja nagrade, dok su pripadnici HGSS-a Stanice Čakovec na atraktivan način spuštanjem s vidikovca razvili zastavu Green Destinations.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba