OPĆINA I ŽUPANIJA ZAJEDNO: U Osnovnoj školi Šemovec otvorena moderna informatička učionica

ŽUPAN STRIČAK: Investicija poput ove će po školama biti još, one su manje, ali bitne za što kvalitetnije održavanje nastave

Objavljeno: 15.03.2023. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Šemovec otvorena je nova informatička učionica, a nabavku opreme  i namještaja financirale su Varaždinska županija i Općine Trnovec Bartolovečki. Primjer je to dobre suradnje Općine i Županije kao osnivača škole. 

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo ovom investicijom, a najavio ih je još u školama diljem županije.

Još investicija 

– Tijekom ove godine u školama kojima je osnivač Županija bit će niz investicija. One su manje, ali bitne su za što kvalitetnije održavanje nastave. Imali smo prilike vidjeti što je sve odrađeno u Osnovnoj školi Šemovec, od rekonstrukcije krovišta, obnove dijela fasade, uređenje i opremanje informatičke učionice što je približno 100.000 eura. Takvih investicija bit će diljem naše županije. Između ostalog, prošle godine smo u Osnovnoj školi Ludbreg obnovili elektroinstalacije, ove godine nastavljamo s unutarnjim uređenjem. Završili smo fasade na Prvoj gimnaziji Varaždin i ukopali spremnike. Uredili smo okoliš Elektrostrojarske i također smo u Hallerovoj aleji postavili potrebne spremnike. U sklopu Osnovne škole u Ivancu uređujemo vanjske sportske terene – rekao je župan.

Ravnateljica Osnovne škole Šemovec Marina Hižak se zahvalila Županiji i općini na ulaganju u školu.

– Zahvaljujući sredstvima Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki, mi smo opremili novim namještajem i suvremenom informacijsko-komunikacijskom tehnologijom našu informatičku učionicu. Polaznost informatike u našoj školi je stopostotna, a osim toga, svi su učenici uključeni i u ostale grane informatike, kao što je izvannastavna aktivnost robotika, tako da nova tehnologija koju su nam Županija i Općina omogućile doprinijet će daljnjem nesmetanom praćenju nastave informatike, ali i stjecanju novih znanja, digitalnih vještina i kompetencija naših učenika – rekla je ravnateljica te je naznačila kako će učenici i učitelji škole u Šemovcu znati cijeniti i trostruko vratiti daljnjim sudjelovanjem na natjecanjima na kojima će predstavljati općinu Trnovec Bartolovečki i Varaždinsku  županiju.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković je u svom obraćanju naglasila kako općina ima dugogodišnju suradnju sa Županijom u sufinanciranju, doprinosu i razvoju školstva na području cijele općine.

– Ove godine smo izdvojili kapitalna sredstva za nabavu 17 prijenosnih računala i dvije interaktivne ploče. Vjerujemo da će ih učenici koristiti sa zadovoljstvom te da će znati prezentirati našu općinu na svim razinama natjecanja, a u konačnici sami za sebe da se educiraju, da budu u trendu, da budu informatički pismeni. Općina je svjesna da je osnivač ove škole Županija, ali to nama nije prepreka da mi sudjelujemo i u ovakvim projektima osim tekućih izdvajanja, kao što Općina izdvaja sredstva za financiranje produženog dnevnog boravka, financiramo učiteljice u produženom dnevnom boravku, nabavu školskog pribora i ostalih izdvajanja za našu djecu. Ovo je jedan kapitalni projekt koji svake godine izdvajamo na neki način. Ove godine je to opremanje informatičke učionice. Vidjet ćemo što ćemo dalje. Prema potrebama razgovaramo s učiteljicama, ravnateljicama i djecom da vidimo kakve su potrebe i prema tome svakoj školi, i ovoj u Šemovcu i u Trnovcu, mi sa zadovoljstvom financiramo ili sufinanciramo u suradnji s Varaždinskom županijom – rekla je Vitković.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek upoznao je prisutne s činjenicom kako je ova učionica opremljena u skladu sa smjernicama ‘DiZel – digitalno i zeleno’ koje je donijela Varaždinska županija te se radi o standardu koji će se primjenjivati na sve ostale škole.

Jako važno područje

– U našim osnovnim i srednjim školama imamo više od 120 ovakvih učionica, a imamo i oko 120 informatičara koji rade s učenicima. Informatika je davno, bez obzira na to što je bila izborni predmet, bila predmet koji su naši učenici pohađali u stopostotnom obliku. Imali smo period kada smo to sami financirali, a sada je to posljednjih par godina preuzela država, kada je za učenike 5. i 6. razreda informatika postala obavezni predmet. Županija je osnovala i Centar izvrsnosti iz informatike jer to je nevjerojatno važno područje i to je onaj redoslijed kako smo centre osnivali – matematika, fizika, informatika. Dakle,  to su tri perspektive koje čine poligon iznimno važan za naše mlade ljude. Nakon toga razvijali smo STEM i sve ostalo – zaključio je pročelnik Huđek.

Vrijednost radova sanacije krovišta i dijela fasade na školskoj zgradi koje je financirala Varaždinska županija iznosi 74.047,05 eura, dok je u nabavi i opremanju informatičke učionice Varaždinska županija sudjelovala sa 13.536,40 eura, a općina Trnovec Bartolovečki sa 9840,24 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba