Radi se o 35-godišnjaku iz Ivanić Grada

Policija kazneno prijavila (ne)čovjeka koji je po Zagrebu strane radnike vrijeđao na rasnoj osnovi

Objavljeno: 14.03.2023. zagorjeinternational

Zagrebačka je policija izvijestila da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo “Javno poticanje na nasilje i mržnju“.

Naime, odmah po zaprimljenim saznanjima o objavljenim snimkama na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, policijski su službenici započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja i operativnim radom utvrdili identitet osobe koje je napravila snimke. Intenzivne mjere traganja za tom osobom, u ponedjeljak, 13. ožujka 2023. godine u prijepodnevnim satima rezultirale su uhićenjem osumnjičenog 35-godišnjaka na adresi stanovanja u Ivanić Gradu.

– Tijekom istraživanja potvrđena je sumnja kako je 35-godišnjak, zasad neutvrđenog dana i vremena u 2023. godini, na javnom mjestu na otvorenom prostoru Europskog trga i otvorenom prostoru u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, verbalno napao i vrijeđao strane državljane, najvjerojatnije zaposlenike dostavljačkih službi i to zbog njihovog podrijetla, boje kože i rase. Tijekom napada na strane državljane, pozivao je na nasilje i mržnju prema njima koristeći se riječima na engleskom i hrvatskom jeziku te im je upućivao pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli – napisali su iz policije u priopćenju.

Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. godine u ranim jutarnjim satima. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu te su 35-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku – dodaju. 

Policijski službenici su ujedno redovnim putem podnijeli optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić-Gradu, zbog sumnje da je osumnjičeni 35-godišnjak 13. ožujka 2023. godine tijekom postupanja policijskih službenika, ispred obiteljske kuće, dostupno pogledu i čujnosti javnosti na ulici gdje se nalazio određeni broj građana, počinio prekršaje opisane u članku 5. i 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba