Predstavljen 1,7 milijardi eura ‘težak’ Vladin paket mjera

Dva popularna artikla više nemaju zamrznutu cijenu 

Objavljeno: 14.03.2023. zagorjeinternational

Hrvatska je Vlada danas predstavila četvrti paket mjera koji bi građanima trebao pomoći ublažiti inflatorne učinke i porast cijenaenergenata, a težak je 1,7 milijardi eura i vrijedit će godinu dana.

– Vlada RH nastavlja s istim političkim zamislima: dati odgovor na krizu s kojom smo suočeni. Ona je globalna, energetska kriza, kriza koja nam je prouzročila pritiske. Želimo s mjerama zadnjih godinu dana postići tri temeljna cilja – rekao je premijer Andrej Plenković te otkrio da su to ublažiti rast cijena energenata, zaštititi od inflacije, dati posebne potpore i poticaje različitim ciljnim skupinama koji su u ovoj krizi najranjiviji, piše 24sata.

Struju plaćamo gotovo najmanje

Spomenuo je i kako se planira ublažiti rast cijena energenata.

– Vrijednost ovog paketa je 1,18 milijardi eura. Kada je riječ o električnoj energiji, paket vrijedi 596 milijardi eura – rekao je premijer te istaknuo da Hrvatski građani, zahvaljujući mjerama Vlade, kontinuirano plaćaju najnižu cijenu struje, osim u Mađarskoj. 

Rečeno je i da će cijene struje za kućanstva, ali i javni i neprofitnih sektor, ali i poduzetnike, ostati iste idućih pola godine, a plina idućih godinu dana. Uz to, premijer je dodao da je u Hrvatskoj porast cijene plina bio samo 13 posto dok je prosjek rasta u EU bio 92 posto.

Dotaknuo se i starijih te spomenuo da se za 32.000 umirovljenika ukida dodatan doprinos na zdravstveno osiguranje.

Isto tako, najavio je premijer i produžavanje naknada za jeftinije ogrjevno drvo. Mjesečna naknada za ugrožene kupce energenata, koja se odnosi na 69.000 osoba, iznosit će 70 eura. Jednokratne naknade dobit će i ugroženi kupci energenata, primatelji doplatka za pomoć i njegu i branitelje, piše Index.hr. Dobivat će od 70 do 540 eura mjesečno. Također, jednokratna novčana pomoć će iznositi 150 eura, a dobit će je 167.000 građana. Premijer je istaknuo da je povećana za 17,13 eura u odnosu na raniji paket. Dodao je I da će 100 eura pomoći dobiti i nezaposleni. 

Isplaćivat će se i posebne novčane naknade za primatelje dječjeg doplatka. Konkretno, radi se o 128.000 obitelji i 230.000 djece, a planirano je da ova mjera kreće 1. travnja.

Promjene će se dogoditi i na policama u dućanima, odnosno, kod ograničenja cijena osnovnih prehrambenih namirnica. Dva artikla više neće imati zamrznute cijene.

– Zbog mogućih nestašica, maknut ćemo svinjske proizvode, lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani – rekao je premijer, piše Index.hr.

Pohvalio se potom Plenković i kako je za vrijeme njegove vlade BDP narastao za više od 5000 eura po stanovniku.

Sve manje siromašnih 

– Naš BDP je oko 67 milijardi eura. Što se BDP-a po stanovniku tiče, mi smo sada na 17.240 eura po stanovniku – rekao je te dodao da pada javni dug, a da kontinuirano rastu plaće te minimalna neto plaća.

– 342.478 osoba je manje u riziku od siromaštva od početka našeg mandata do sada – pohvalio se Plenković, piše 24sata.

Upitan hoće li rasti neoporezivi dio plaće, premijer je istaknuo kako to nije bila tema na jučerašnjoj sjednici GSV-a.

– Teme porezne politike su važne, ali to nije ono o čemu govorimo danas. Mi danas govorimo o mjerama koje će stupiti na snagu od 1. travnja, a koje će osigurati građanima i poduzetnicima predvidljivost u narednom vremenu – dodao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba