‘Crna točka’

ZA SIGURNOST: U Štrucljevu postavljena mobilna ograda za vodozemce 

Objavljeno: 13.03.2023. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’ tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u naselju Štrucljevo, na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok. 

Uz rub ceste je 7. ožujka postavljena mobilna ograda dužine 350 metara koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju. Djelatnici Ustanove i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste, a nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak “Žabe na cesti“ u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

– Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati  svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama – kažu iz Javne ustanove.

Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring tj. sustavna promatranja okoliša.

Iz Javne ustanove također pozivaju udruge i pojedince koji žele volontirati u ovoj aktivnosti da se jave na mail [email protected] ili putem telefona 049/315 060.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba