HVALEVRIJEDAN PROJEKT

‘RAK NIJE MRAK’: Na zagorskim radijima počelo emitiranje edukativnih emisija o borbi s karcinomom 

Objavljeno: 13.03.2023. zagorjeinternational

Započelo je emitiranje edukativnih emisija o borbi sa svim oblicima karcinoma pod nazivom “Rak nije mrak” koja se realizira uz potporu Udruge “Onkološki pacijent“, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i udrugom Europa Donna Krapina.

Cilj emisija je podići svijest o svim oblicima zloćudnih bolesti, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju kako bi se smanjio broj oboljelih, odnosno što ranije otkrila bolest. 

U prvoj emisiji gostovala je predsjednica Udruge “Onkološki pacijent“ Đurđica Mesarić koja se s dijagnozom karcinoma suočila prije šest godina i tada je, kako ističe, shvatila kako većina oboljelih ne zna koja su njihova prava kao onkoloških pacijenata, koje su sve mogućnosti izlječenja te koji su im stručnjaci na raspolaganju. 

Imati karcinom nije samo pitanje fizičkog stanja organizma, kaže Mesarić, to je psihološko, emotivno stanje, koje prati i određena reakcija okoline. Važno je što prije prepoznati simptome, u prvoj fazi kod nje se javio umor, a zatim i gubitak tjelesne mase, čemu u početku nije pridavala veliku važnost. Imala je sreću, ističe, što je brzo počela s liječenjem koje je uključivalo operativni zahvat, kemoterapije i zračenje, a najveća podrška u tom cijelom procesu bili su joj obitelj i prijatelji. Dodaje i kako tijekom liječenja nije prestala raditi već je aktivnosti obavljala sukladno svojim mogućnostima. Poručuje svima da redovito idu na preventivne preglede jer se o zdravlju treba brinuti i ne shvaćati ga zdravo za gotovo. 

Udruga “Onkološki pacijent” osnovana je s ciljem informiranja i edukacije javnosti, a podršku projektima Udruge dali su Krapinsko – zagorska županija, Općina Hum na Sutli i Ministarstvo hrvatskih branitelja. 

Informativna brošura “Rak. I kaj sad?!“ izdana je u 10.000 primjeraka i podijeljena po svim ordinacijama obiteljske medicine u Krapinsko – zagorskoj županiji, u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, Centrima za socijalnu skrb te u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Također, prošle je godine održano i sedam radionica, terapijskih susreta pod vodstvom prof. dr.sc. Rudolfa Gregureka, specijalista psihijatrije. 

Serijal od petnaest emisija pod nazivom “Rak nije mrak“ bit će emitiran na četiri lokalne radijske postaje u Krapinsko – zagorskoj županiji, Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica, i Radio Zlatar, a u emisijama će gostovati razni stručnjaci s ciljem edukacije građana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba