Silicon Valley Bank je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrijednu imovinu

SVB, koja je bankrotirala u dva dana, Forbes u veljači proglasio 20. najboljom bankom svijeta

Objavljeno: 12.03.2023. zagorjeinternational

Američki financijski magazin Forbes je 14. veljače ove godine objavio svoj redoviti godišnji popis najboljih američkih banaka. Istaknuli su da su kao osnovne kriterije pri kreiranju popisa razmatrali rast, kreditnu kvalitetu i profitabilnost kako bi rangirali 100 najvećih banaka od najboljih do najgorih, piše Index.

Na 20. mjesto liste su uvrstili američku banku Silicon Valley (SVB), koja je ovog tjedna bankrotirala, a radi se o drugom najvećem bankrotu jedne financijske institucije u povijesti SAD-a te najvećem bankrotu američke banke od 2008. godine. 

Silicon Valley Bank sada je pod kontrolom američke Federalne agencije za osiguranje depozita (FDIC). Njena imovina je zaplijenjena. Osnovana 1983. godine, banka je osigurala financiranje za gotovo polovicu američkih tehnoloških i zdravstvenih tvrtki. Banka Silicon Valley suočila se s neadekvatnom likvidnošću i nesolventnošću, rekli su bankarski regulatori u Kaliforniji, gdje tvrtka ima sjedište.

Prema podacima Forbesa, Silicon Valley Bank je na kraju prošle godine imala 213 milijardi dolara vrijednu ukupnu imovinu. Federalna agencija za osiguranje depozita, koja obično štiti depozite do 250.000 dolara, rekla je da je preuzela kontrolu nad oko 175 milijardi dolara koji se drže u banci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba