Od 1. travnja velike promjene za dio umirovljenika

“Oni su te doprinose plaćali kroz svoj radni vijek. To je bilo dvostruko oporezivanje i nepravda”

Objavljeno: 12.03.2023. zagorjeinternational

Umirovljeničke udruge pozdravile su ukidanje dodatnog doprinosa umirovljenika za zdravstveno osiguranje, antirecesijske mjere iz 2009. godine zbog koje je dio umirovljenika iz svojih mirovina godinama mjesečno izdvajao u prosjeku 150 do 200 kuna, piše Index.
Izmjenama Zakona o doprinosima, od 1. travnja u potpunosti se ukida dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine. Za oko milijun umirovljenika doprinos je podmirivala država na teret državnog proračuna, a oko 32.000 umirovljenika s mirovinom iznad 5000 kuna plaćalo je doprinos od tri posto iz svojih mirovina.
Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna kazala je za Hinu da je time riješeno nešto što Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) godinama traže.

– Umirovljenici su te doprinose plaćali kroz svoj radni vijek. To je bilo dvostruko oporezivanje i potpuna nepravda – istaknula je.
Sigurna je da će ukidanje te mjere umirovljenicima biti plus jer sada imaju jedan namet manje.
Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović pak je istaknula da nisu zadovoljni kako je riješeno pitanje s braniteljima i drugim umirovljenicima prema posebnim propisima.
Njima se, kaže, smanjuje krizni porez za pet posto od 1. srpnja, pa još pet posto od 1. siječnja 2024., što znači da će im se ukinuti tek nakon 13,5 godina.
U Matici i Sindikatu kažu kako idu dalje sa svojim traženjima, poput rješavanja pitanja poreza koji plaćaju umirovljenici kad se zaposle na četiri sata i uređenja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, čime će se baviti formirana radna skupina. Nadaju se da će se izboriti i za ukidanje niza nelogičnosti u mirovinskom sustavu, poput obveze djedova i baka da plaćaju alimentacije za unuke ili diskriminatornog ukidanja dostave mirovina putem pošte svima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 2014. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba