Žive li liječnici bolje nego ministri – prema Berošu da

“2400 liječnika ima veću plaću od premijera, a neću vam ni otkriti koliko ih ima veću od mene” 

Objavljeno: 11.03.2023. zagorjeinternational

Ministar Vili Beroš je u emisiji Hrvatskog radija ‘Intervju tjedna’ istaknuo da je cilj ove vlade provesti reformu zdravstvenog sustava i objasnio korake reforme koja se planira provesti. Za sljedeći petak najavio je predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda, nakon što u saborsku proceduru budu upućeni prvi izmijenjeni zakoni. 

Rekao je da ga popularnost kao ministra uopće ne zanima i da ga zanimaju samo njegova učinkovitost i ono što čini za boljitak zdravstvenog sustava.  

-Zanima me moja učinkovitost i funkcionalnost u odnosu na zdravstveni sustav, prvenstveno pacijente, a zatim i sve druge dijelove zdravstvenog sustava – kazao je ministar Beroš, prenosi Index

Dosta primjedbi pristiže na račun neučinkovitosti i problema u zdravstvenom sustavu, što govori i sam ministar. Podsjetio je da je prvi dan nakon što je imenovan ministrom gostovao u emisiji Hrvatskog radija i govorio o zdravstvenom sustavu koji nije uređen i koji pokazuje brojne mane. 

-Međutim, došla je pandemija, godinu i pol dana smo izgubili braneći se od tog koronavirusa. U tom periodu, a i nakon toga, našli smo i snage, mogućnosti, htijenja da utemeljimo određenu reformu – objasnio je ministar dodao kako je reforma koja se planira, koja je utemeljena i koja ima svoj sadržaj i smisao upravo tu da sve te navode eliminira. 

Na pitanje hoće li izdržati mandat ministar Vili Beroš odgovorio je da je to teško pitanje, ali da će dati sve od sebe da provede elemente reforme. 

-Dat ću sve od sebe da ove elemente u kontekstu naše reforme koje smo stavili kao zadatak doista i provedemo. Reći ću vam – jačanje javnog zdravstva naš je prioritet – poručio je Beroš. 

Ministar je dodao da sljedeći petak slijedi predstavljanje novih preventivnih zdravstvenih pregleda te se isto tako osvrnuo na zdravstvenu pismenost. 

Govorimo o razvoju zdravstvene pismenosti, već imamo konkretne rezultate, dogovor s Ministarstvom obrazovanja na tom putu. Od malih nogu trebamo razvijati zdravstvenu pismenost – rekao je Beroš. 

Voditeljica je ministra, s obzirom na to da je ovo predizborna godina, upitala nije li malo kasno za reformu, na što je ministar odgovorio da su takva razmišljanja kalkulantska. 

-Ja nemam vremena niti mogućnosti, niti sam takav kao čovjek i osoba, kalkulirati. Ja doista želim utemeljiti one promjene u zdravstvenom sustavu koje će biti pozitivne za sve, a pogotovo za naše pacijente. Moja osobna misija je vratiti pacijenta u fokus – istaknuo je Beroš. 

Ova vlada je odlučna provesti reformu zdravstva, poručio je još jedno ministar Beroš. 

-Ne bih bio na prosvjedu, to nije način rješavanja problema… U konačnici, u Hrvatskoj ima preko 2400 liječnika koji imaju veću plaću od premijera. A neću vam ni otkriti koliko ih ima veću od mene, što nije ni bitno. Ali samo da se zna kada govorimo o materijalnim pravima liječnika – zaključio je Beroš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba