Održan okrugli stol na temu “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme”

JENKAČ: Novi će Zakon ujediniti ljevicu i desnicu 

Objavljeno: 08.03.2023. zagorjeinternational

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač sudjelovao je na okruglom stolu “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme” posvećenom raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji je održan u organizaciji predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir.  

Okrugli stol održan je s ciljem da se ukaže kako prema dosadašnjem Zakonu, rad nedjeljom nije u skladu s ustavnim vrednotama koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu. Jenkač je ustvrdio kako će novi Zakon ujediniti Sabor, ali da će se saslušati i oni koji imaju drugačiju perspektivu.

– Uvjeren sam da će se ovim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i ljevica i desnica ujediniti, ali pratit ćemo i one koji će imati drugačije mišljenje. Dapače, to je demokracija. Napominjem kako je novi Zakon dobar – uvaženi su svi prijedlozi udruga poslodavaca i svih partnera te sve ide u pozitivnom smjeru – rekao je Jenkač.

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini želi se osigurati slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme, što dosad trgovački lanci nisu osiguravali svojim zaposlenima. 

Jenkač se na okruglom stolu dotaknuo i teme kako nema većih i bogatijih investitora od trgovina i trgovačkih lanaca te da im nitko ne može parirati.

– Jedino trgovina i trgovci mogu za kvadrat zemlje za izgradnju trgovačkog centra dati velike novce, a ne može ih pratiti niti industrija. Na taj način oni remete odnose cijena zemljišta koje postoje na tržištu, a posebno se to ističe na malim tržištima jer za kvadrat zemlje koji košta 20 eura, oni mogu ponuditi i 100 eura, pa i više – izjavio je Jenkač.

Na okruglom stolu napomenuto je da je trgovačkim lancima teško vratiti kupca u trgovinu, a Jenkač je ponudio i svoj prijedlog rješenja tog problema.

– Trgovački lanci bi se trebali koncentrirati na smanjenje cijena te na taj način ponovno privući kupce u trgovinu. Smanjenje cijena sa sobom donosi i zadovoljne kupce. Ovako naši kupci odlaze preko granice, pošto je roba tamo jeftinija nego u Hrvatskoj – utvrdio je Jenkač.

Spomenuo je i kako su Hrvati najdeblja nacija u Europskoj uniji te smatra da će zabrana rada nedjeljom pomoći u suzbijanju tog problema.

– Građani nedjelju koriste za šetnje po trgovačkim centrima. S obzirom na to da smo jedna od najdebljih nacija u Europi, nadam se da ćemo iskoristiti tu neradnu nedjelju za rekreaciju, za odlazak u prirodu i za neke druge aktivnosti koje će koristiti našem zdravlju i kvaliteti življenja – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba