Milijun eura za ‘zeleno’ Međimurje

Vizija pretvorena u strategiju, a strategija u suvremene projekte 

Objavljeno: 02.03.2023. zagorjeinternational

U Međimurskoj županiji predstavljen je novi ulagački ciklus usmjeren povećanju otpornosti na klimatske promjene i očuvanju prirodnog okoliša razvojem zelene infrastrukture. Riječ je o projektima “Zazelenimo Međimurje” i “Zeleni Centar znanja” koje prate ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljeni s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

U ovom investicijskom ciklusu radi se o parkovnoj arhitekturi u Čakovcu i Frkanovcu ukupne vrijednosti milijun eura.

– U dinamičnom smo razdoblju korištenja šansi koje nam se otvaraju putem europskih fondova kako bismo dodatno intenzivirali ulaganja. Vodimo računa i o parkovnoj arhitekturi jer smatramo da pridonosi kvaliteti života. Dio naše vizije koju smo pretvorili u strategiju, a strategiju u planske dokumente, su i ova dva zelena projekta koji podrazumijevanju uređenje parka na prostoru bivše vojarne, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te u Frankovcu na Matulovom gruntu. Za svaki projekt odobreno nam je 3.750.000 kuna, što je ukupno sedam i pol milijuna kuna, odnosno milijun eura. Fond pokriva 80 posto investicije, a ostatak će osigurati Županija – rekao je župan Matija Posavec dodavši da je u izradi i projektna dokumentacija za “Zelenu oazu Čakovca” kojom će grad dobiti jedan od najvećih parkova u Hrvatskoj, a Županija u suradnji s učenicima Gospodarske škole Čakovec uljepšat će željezničko stajalište Buzovec za što je dobivena suglasnost Hrvatskih željeznica-infrastruktre.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini zahvalila je Županiji na podršci te istaknula da porast stanogradnje u Čakovcu zahtijeva adekvatan odgovor u smislu ozelenjavanja površina.

– Prošli tjedan smo s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali ugovor za sadnju tisuću novih stabala, uz kojih će se riješiti sanacija pojedinih biciklističkih staza, ugovor je vrijedan oko 150.000 eura te ćemo ozeleniti ulaze u grad –  rekla je gradonačelnica te istaknula da će se paralelno s uređenjem parkova urediti i dječja igrališta na području grada: 

– Ovih dana započet će dogradnja dječjeg vrtića ‘Cvrčak’, završeni su i projekti za dogradnju dječjeg vrtića ‘Cipelica’, a kreće se i u izradu projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića ‘Jug’ – dodala je. 

Javna ustanova za razvoj – REDEA, projektna je turbina Međimurske županije, a ravnateljica Sandra Polanec Marinović istaknula je da je u tijeku lavina natječaja kroz koje REDEA navigira korisnike, te da su u centru interesa nacionalnih i europskih strateških dokumenta upravo zelene i digitalne koncepcije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba